Állig felfegyverzett albán rendőrök védik az önkormányzati épületeket Koszovó északi részén

Állig felfegyverzett albán rendőrök védik az önkormányzati épületeket Koszovó északi részén

A zvecani községháza épülete 2023. június 4-én. Még a környező utcákat is szögesdrótokkal vették körül, mert újabb összecsapásoktól tartanak (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiküldött tudósítónk jelenti Koszovóból:

Megérkezett Koszovóba hétfőn az a török zászlóalj, amely az elkövetkező időszakban 500 katonával egészítené ki a KFOR békefenntartó egységeit. Ez azonban csak egy része annak az erősítésnek, amiről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár beszélt múlt héten Oslóban. A politikus akkor bejelentette, hogy a szövetség 700-nál is több katonát küld Koszovóba, hogy kontroll alá vonja az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi, szerb többségű területeken.

Emlékezetes: a múlt héten súlyos összecsapások törtek ki Zvecanban, ahol többek között 27 magyar KFOR-békefenntartó is megsérült, amikor a helyi szerbek megpróbálták megakadályozni, hogy a mindössze 4 százalékos részvétellel megválasztott albán polgármester elfoglalja a hivatalát. Az eset után a KFOR-katonák szögesdrótot húztak a szerb többségű települések önkormányzati épületei köré, hogy megakadályozzanak egy újabb összecsapást.



A Magyar Hang a hétvégén bejárta az észak-koszovói szerb településeket, ahol lapunkat arról informálták a helyiek, hogy az önkormányzati épületekben továbbra is jelen vannak a koszovói különleges rendőrség fegyveresei, akik távcsöves puskákkal védik a városházát. Az épületen kívül a KFOR békefenntartói strázsálnak, akik között koszovói utunk során nem találkoztunk magyarokkal. A legtöbb KFOR-ellenőrzőponton lengyel és moldovai katonákat láttunk, akik felügyelik a rendet. Pénteken megjelenő lapszámunkban hosszú riportot közlünk Koszovóból, ahol többek között arra is rákérdeztünk, hogy az összecsapások után hogyan vélekednek a helyiek a magyarokról.