Annyira gyenge minőségűek a kínai maszkok, hogy az Európai Bizottság tízmilliót inkább visszaküld

Annyira gyenge minőségűek a kínai maszkok, hogy az Európai Bizottság tízmilliót inkább visszaküld

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tízmillió darab maszk szállítását függesztette fel az Európai Bizottság, miután több ország is jelezte, a gyenge minőség miatt a védőfelszerelés gyakorlatilag használhatatlan – írja a Guardian az AP hírügynökségre hivatkozva.

Az Európai Unió ebben a hónapban kezdte meg a Kínából rendelt egészségügyi védőfelszerelések szétosztását a tagállamokban, ennek részeként rendeltek több millió eszközt. Az első szállítmánnyal 1,5 millió maszk érkezett, amelyekből 17 országnak jutott, ám a célállomáson nem voltak kimondottan elégedettek a termékekkel. Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter szerint legalább 600 ezer maszk nem rendelkezik európai tanúsítvánnyal, és nem is felelnek meg a szabványnak, így nem alkalmasak egészségügyi használatra.

– Ezért döntöttünk úgy, hogy felfüggesztjük a szállítást – fogalmazott Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság egészségügyi szóvivője. – Ezt követően megvizsgáljuk, milyen lépésre kényszerülünk, ha a védőfelszerelésekről valóban bebizonyosodik, hogy használhatatlanok. Ha szükséges jogi lépéseket teszünk – mondta el, hozzátéve, hogy Hollandia ugyanolyan kifogással élt, mint Lengyelország.

Kína komoly hangsúlyt fektet a „maszkdiplomáciára”, a sikerük azonban erősen kérdéses. Magyarország folyamatosan rendel Kínából, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint eddig összesen 125 millió maszkot rendeltünk az ázsiai országból. A kínai termékek közül ugyanakkor nem csak a maszkokkal van probléma, a tesztek közül is többről kiderült, hogy teljesen használhatatlan, számos ország, így Magyarország mégis bevásárolt ezekből.

Korábban egy kínai szállítmányról készült fotó kapcsán felmerült a gyanú, hogy azok eredetileg sem egészségügyi felhasználásra készültek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium válasza szerint azonban a szállítmány olyan izolációs köpenyt tartalmazott, amely „természetesen használható az egészségügyben, hiszen megvan az úgynevezett CE tanúsítványa, vagyis az európai szabványok szerint bevizsgált termék, amely megfelel a minőségi előírásoknak, így az Európai Unióban is használható”.