Áttörtek az ukránok, már Izjumot és Kupjanszkot is visszafoglalták

Áttörtek az ukránok, már Izjumot és Kupjanszkot is visszafoglalták

Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépületnél dolgoznak tűzoltók a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban 2022. szeptember 7-én. (MTI/AP/Leo Correa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijev az elmúlt napokban nagy ellentámadásba kezdett az északi fronton, melynek intenzitása meglepte az ukrán területeket megszálló orosz csapatokat. Minden jel arra mutat, hogy az ukránok visszafoglalták a stratégiailag kulcsfontosságú Izjum és Kupjanszk városát – írja a The Guardian.

A Harkivtól délkeletre fekvő városok irányába még kedden indított meglepetésszerű támadást az ukrán haderő, ami a brit védelmi minisztérium jelentése szerint is teljességgel meglepte az oroszokat. 

A Donyeck megyei orosz megbízott, Danyil Beszonov nemrég beismerte, hogy az orosz katonák elhagyták a 45 ezres Izjumot és kisebb településeket. Szakértők szerint nem is tehettek mást, mert az ukrán csapatok körbevették az oroszokat. 

Csütörtökön az amerikai The Institute for Study of War meg már megjósolta, hogy várakozása szerint az oroszok kezére került Kupjanszk is 72 órán belül elesik, és ez súlyos károkat okoz majd az orosz csapatoknak. Kupjanszknál van ugyanis a környék legfontosabb vasúti csomópontja, amely az orosz hadsereg utánpótlásának szállításában játszott fontos szerepet. 

Twitteren is láthatók már olyan bejegyzések, képek és videók, miszerint Kupjanszkot, legalább részben, már visszafoglalták az ukrán katonák.

Ezzel egyidejűleg tovább zajlik az ország déli részén, Herszon megszerzésére indított ukrán támadás is, vagyis az ukránok egyszerre támadnak északkeleti és a déli frontszakaszon.

Hírek szerint az oroszbarát Telegram-oldalakon pánikközeli hangulat uralkodik és sokan egyre inkább úgy látják, csak a formális hadüzenet bejelentése valamint az általános mozgósítás segíthet fordítani a helyzeten.