Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának

Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának

Hszi Csin-ping kínai (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója előtt az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai elnök együttműködést ajánlott Kínának a világ problémáinak megoldásában, és konfliktus helyett versenyt akar vele, amely szerinte éles lesz – közölte a Fehér Ház Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök Bali szigeti többórás tárgyalását követően.

Az elnöki hivatal összefoglalója szerint a két vezető számos témakört érintően és nyíltan tárgyalt. Biden világossá tette Hszinek, hogy az Egyesült Államok folytatja a kíméletlen versenyt a Kínai Népköztársasággal, amibe beleértendők az egyesült államokbeli befektetések és az erőforrásnövelés, összehangolva mindezt Washington szövetségeseivel és partnereivel. Hangsúlyozta, hogy ennek a versenynek nem szabad konfliktust okoznia a két ország között, és hogy ezt a versenyt felelősségteljesen kell folytatniuk, nyitva tartva a kommunikáció csatornáit. Mindketten rámutattak, hogy ennek érdekében bizonyos „alapelvek” kidolgozására van szükség.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden tiltakozott amiatt, hogy „Kína egyre erőszakosabb” Tajvannal szemben, ami szerinte aláássa a békét és stabilitást a Tajvani-szorosban és a tágabb térségben is. Az amerikai elnök ugyanakkor részletesen kifejtette, hogy az Egyesült Államok „egy Kína” politikájában nincs változás, és határozottan ellenzi, hogy bármely fél egyoldalúan változtasson ezen – olvasható a közleményben.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető megerősítette egyetértését abban, hogy nukleáris háborúnak soha nem szabad kitörnie, mert annak nem lehet győztese. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondták, hogy ellenzik a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést, bevetésüket pedig még inkább.

Az elnök kijelentette: a két országnak együtt kell működnie az olyan nemzetközi problémák megoldásán, mint a klímaváltozás, a globális gazdasági instabilitás, ezen belül az államadósságok nagysága, az egészségügyi- és az élelmiszerbiztonság megingása. A Fehér Ház közleménye szerint a két államfő megállapodott arról, hogy a tárgyalás folytatásaként Antony Blinken amerikai külügyminiszter ellátogat Kínába, ennek tervezett időpontját viszont nem közölték.

(MTI)