Az ENSZ főtitkára Moszkvába utazik

Az ENSZ főtitkára Moszkvába utazik

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali)

Fotó: Alberto Pezzali

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ENSZ bejelentette, hogy António Guterres főtitkár kedden Moszkvába utazik, hogy ott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon. A hírt a Kreml is megerősítette, írja a BBC.

Guterres emellett munkaebéden fog részt venni Szergej Lavrov külügyminiszterrel. A főtitkár helyettes szóvivője elmondta, hogy a tárgyalások fő témája – természetesen – az ukrajnai háború befejezésének lehetősége lesz.

Hozzátették, hogy a főtitkár hivatala az ukrán féllel is kapcsolatban ál, és tárgyalnak egy lehetséges kijevi látogatásról. Guterres kérte a fogadását mind Putyintól, mind Zelenszkij ukrán elnöktől, az erről szóló leveleket az országok állandó ENSZ-képviseleteinek adták át még kedden.

Guterres emellett kérte, hogy a tegnap kezdődött négynapos ortodox húsvét alkalmából tartsanak humanitárius tűzszünetet, hogy szabad elvonulást biztosítsanak a támadott területek polgári lakosainak, illetve engedjék, hogy a humanitárius segélyszállítmányok bejussanak az ostromlott városokba.

Ebből semmi sem valósult meg, az oroszok továbbra is számos városban ágyúzzák válogatás nélkül a civilek lakta negyedeket is, és a humanitárius folyosókat sem tartják tiszteletben. Guterres szóvivője e kudarcra reagálva elmondta, hogy a főtitkár azért nem különösebben csalódott, mert az ő személyes felhívása süket fülekre talált, de azt más sokkal jobban sajnálja, hogy a tűzszünet egyáltalán nem jött létre.

Címkék: ukrajnai háború