Az omikron gyengébben támadja a tüdőt

Az omikron gyengébben támadja a tüdőt

A SARS-CoV-2 koronavírus. Fotó: CDC

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Cambridge-i Terápiás Immunológiai és Fertőzőbetegség-kutató Intézet munkatársai megállapították, hogy akoronavírus omikron variánsa kevésbé hatékonyan képes szaporodni a beteg tüdejében, mint a korábbi változatok. Ennek oka, hogy a tüskefehérjében bekövetkezett mutációk, amelyek egyrészt megkönnyítik a vírus számára, hogy kikerülje az immunitást, nehezebbé is teszik számára, hogy a tüdő sejtjeit megfertőzze.

Mindezt tüdősejt-tenyészeteken mutatták ki a laboratóriumban. A kutatást Ravi Gupta, a Cambridbe-i Egyetem professzora, illetve a kormány vészhelyzeti tudományos tanácsadó testületének (SAGE-nak) tagja vezette. „Az omikron tüskefehérjéje viszonylag gyenge kapcsolódást tesz lehetővé a sejtekkel, a vuhani, illetve a delta változathoz viszonyítva" – írta Gupta a Twitteren. 

Ez magyarázhatja, hogy az omikron miért okoz, úgy tűnik, kevésbé súlyos megbetegedéseket. „Összefoglalva: ez az eredmény arra utal, hogy az omikron valóban jobban elkerüli az immunrendszert, de a betegségokozó tulajdonságai talán gyengültek valamelyest. Az omikron jelentős terjedése ettől függetlenül hatalmas közegészségügyi probléma.

Egyre több eredmény utal arra, hogy az omikron kevésbé súlyos tüneteket okoz, mint a delta. Ezt mutatják a dél-afrikai járványtrendek is, amelyek szerint az omikron villámgyors elterjedésével zuhanni kezdett a megbetegedések mortalitása (vagyis a halálos fertőzések aránya):

 (Telegraph)

Címkék: omikron variáns