Felbukkant az omikron a pekingi téli olimpia előtt

Felbukkant az omikron a pekingi téli olimpia előtt

A 2022-es pekingi téli olimpiát hirdető óriásplakát egy bevásárlóközpont homlokzatán a kínai fővárosban 2021. december 24-én (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a kínai hatóságok a közelgő téli olimpia előtt mindent megtesznek, hogy útját állják a koronavírus terjedésének, a Pekinghez közeli városokban a napokban újabb covid-betegeket azonosítottak. Tiencsinben 31 beteget találtak, közülük ketten az omikronnal fertőződtek meg, holott korábban egyikük sem hagyta el a várost. A hatóságok igyekeznek megállítani a vírus terjedését, hétfőtől a közeli tartományok közötti és a városon belüli turisztikai mozgásokat leállították és a 14 milliós Tiencsin lakosainak tesztelésébe fogtak.

Valószínű, hogy Tiencsinből, egy fertőzött főiskolai hallgatón keresztül érkezett meg az omikron a közeli Anyangba is, ahol az elmúlt napokban 26 covidos és ebből két omikronnal fertőzött beteget találtak. Az egész várost (5 milliós lakost) érintő tesztelésbe fogtak és szigorú megelőző intézkedéseket vezettek be: leállították a kimenő vasúti és buszjáratokat, illetve a taxisok sem hagyhatják el a várost. Komolyan veszik a kontaktkutatást is: az eddigi betegekkel összefüggésben a helyi önkormányzat 1495 közeli kontaktot azonosított, akiket karanténba helyeztek. A városból kivezető utaknál egészségügyi ellenőrző pontokat állítottak fel.

Peking a közelgő téli olimpia miatt magas készültségben van, szigorúan figyelik a covid-esetszámokat és mindenkinek azt ajánlják, ne utazzanak a fenti városokba. Leállították a vasútközlekedést Tiencsin és Peking között, aki pedig decemberben ott járt, az köteles ezt jelenteni a hatóságoknak. Wu Zunyou, vezető epidemiológus mindenkit igyekezett megnyugtatni: szigorúan követik a kormány által bevezetett járványellenes intézkedéseket és a lakosság is együttműködik. Megnehezíti a dolgukat, hogy az omikron variáns egyhe tüneteket okoz, így nehéz azonosítani, ugyanakkor gyorsan terjed.