Drogfüggők és neonácik gyülekezetének nevezte az ukrán kormányt Putyin

Drogfüggők és neonácik gyülekezetének nevezte az ukrán kormányt Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Szergej Iljin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Drogfüggők és neonácik gyülekezetének nevezte az ukrán kormányt Vlagyimir Putyin egy éles hangú beszédben, felszólítva az ukrán hadsereget, hogy tagadja meg az ország vezetését, és vegye kezébe a hatalmat. Úgy tűnik, egyszerűbb lesz önökkel megegyeznünk, mint ezekkel a drogos neonácikkal, jelentette ki az orosz elnök.

Szerinte az ukrán vezetés valójában népirtást hajtott végre Donbaszban, továbbá a szerinte neonáci vezetés terroristaként viselkedik, és a civilek mögé rejtőzik. Putyin videóüzenetben szólította meg a katonákat, az ukrán vezetés lépéseit elítélve.

A Guardian moszkvai munkatársa, Andrew Roth szerint Putyin most már nyíltan beszél arról, amit eddig csak sejteni lehetett: az orosz elnök célja az ukrán kormány leváltása. Roth egyébként úgy látja, Putyin mostanra elvesztette a forgatókönyvet. Nem egyértelmű tehát, mitől vár eredményt Putyin, illetve azt pontosan milyen lépésekkel kívánja elérni. Mindenesetre célja feltehetően az ukrán kormány megdöntése, és egy oroszbarát ukrán bábkormány hatalomba segítése. 

Az elmúlt két napban gyakorlatilag teljesen ellentmondásos üzeneteket küldött egymás felé Zelenszkij és Putyin, hol a tárgyalást sürgetve, máskor a másik legyőzését célul kitűzve. Zelenszkij pénteken tárgyalóasztalhoz hívta az orosz elnököt, ezzel párhuzamosan viszont a nyugat segítségét kéri Putyin legyűrésében. Az orosz vezető pedig pár órája még minszki egyeztetésre hívta az ukrán vezetőt, aztán viszont már a hadseregnek üzent, Zelenszkij és a jelenlegi ukrán kormány megtagadására buzdítva.