Egy koncentrációs tábor titkárnőjét vádolták meg 10 ezer gyilkosságban való bűnrészességgel

Egy koncentrációs tábor titkárnőjét vádolták meg 10 ezer gyilkosságban való bűnrészességgel

A stutthofi koncentrációs tábor (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német Itzenhoe ügyészsége nem hozta nyilvánosságra a megvádolt nő személyazonosságát. A nő kiskorú volt a holokauszt idején, de az ügyészek szerint a stutthofi koncentrációs tábor parancsnokának titkárnője és gyorsírójaként így is közreműködött 10 ezer zsidó rab, lengyel partizánok és szovjet hadifoglyok megsemmisítésében.

A nő 1943 és 1945 között dolgozott a lágerben. Ügyében fiatal korúak bírósága fog ítélkezni, mert a bűnök elkövetésének idején még nem volt 18 éves. A Gdansk melletti koncentrációs táborban a becslések szerint 65 ezer embert gyilkoltak meg.

A német ügyészek további 13 ügyet vizsgálnak, amelyek a  Buchenwaldban, Sachsenhausenben, Mauthausenben és Stutthofban működött koncentrációs táborokkal kapcsolatosak.

A stutthofi lágert 1939-ben hozták létre a nácik. Fennállása idején 115 ezer rabot tartottak ott, nagy részüket megölték.

(CNN)