Egy szövetségi bíró felfüggesztette a texasi abortusztilalmat

Egy szövetségi bíró felfüggesztette a texasi abortusztilalmat

Abortusz ellen és mellett tüntető a 2017-es washingtoni Élet menete elnevezésű demonstráción (Fotó: James McNellis/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Texas államban nemrégiben rendkívül szigorú abortusztörvényt fogadtak el, amely lényegében ellehetetleníti az abortuszt a terhesség hatodik hetétől. Minthogy sok nő ekkor még nem is tudja, hogy várandós, számukra ez totális tilalmat jelent. A törvény lehetővé teszi azt is, hogy magánszemélyek másokat jelentsenek fel az abortusz segítéséért (például azzal, hogy útba igazítják az abortuszra készülő nőket).

Most Robert Pitman szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a törvény végrehajtását, arra hivatkozva, hogy az súlyosan korlátozza a nők alkotmányos jogait. A bíró 113 oldalas indoklást fűzött döntéséhez.

Mint elmondta, az ő bírósága nem hagyja, hogy ez a jogkorlátozó törvény akár egy napig is érvényben maradjon. Korábban a legfelsőbb bíróság elutasította a szövetségi igazságügyi minisztérium felfüggesztésre vonatkozó kérését.

(444)

Címkék: abortusztörvény