Rekordszámú antiszemita cselekményt jegyeztek fel Franciaországban

Rekordszámú antiszemita cselekményt jegyeztek fel Franciaországban

Gerald Darmanin francia belügyminiszter (Fotó: Gerald Darmanin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 7.-e óta 857 antiszemita cselekményt regisztráltak Franciaországban – számolt be róla a héten Gérald Darmanin belügyminiszter a Le Figaro cikke szerint. Ez máris kétszer akkora szám, mint ami a teljes tavalyi évre jutott. Közel 430 embert le is tartóztattak a történtek nyomán.

Kék festékkel Dávid-csillagokat fújtak fel zsidók által lakott épületekre többek közt Saint-Ouenben, Aubervilliers-ben, Saint-Denis-ben és még Párizs központjában is. Horogkeresztekkel szintén üzentek Petit-Quevilly-ben, Nizzában, Libourne-ban vagy épp Riomban. Még egy mayenne-i falu általános iskolájában is felbukkant a horogkereszt, méghozzá legóból kirakva az iskolaudvaron.

Bombafenyegetések szintén történtek a párizsi régió zsidó iskoláival szemben, amióta október elején a Hamász támadást indított Izrael ellen. A Le Figaro hozzátette, ezeken felül számos alkalommal kiabálták az izraeli-palesztin konfliktusra reagáló tüntetéseken, hogy „halál a zsidókra”, továbbá egy újabb intifádára szólítottak fel. Az első intifáda néven ismert palesztin felkelés 1987 és 1993 között történt Ciszjordániában és Gázában.

A francia ügyészség több vizsgálatot is indított a Párizsban és külvárosaiban felmázolt Dávid-csillagok ügyében. Élisabeth Borne miniszterelnök is elítélte az „aljas cselekedeteket”, és azt nyilatkozta: nem fognak büntetlenül maradni. Darmanin egyben megígérte a franciaországi zsidó közösségeknek, hogy éjjel-nappal teljes védelmet fognak nyújtani számukra.

Borne kormányfő a nemzetgyűlés előtt úgy fogalmazott: a közel-keleti helyzet nem ad igazolást az antiszemitizmusra, kormánya pedig eltökélt, hogy könyörtelen harcot folytasson a hasonló tendenciák ellen. A miniszterelnök számára személyesen is fontos az ügy: édesapja megjárta az auschwitzi koncentrációs tábort, és bár túlélte azt, de öngyilkos lett, amikor lánya még csak tizenegy éves volt.