„Csalódott fideszes nem létezik, csak elégedetlen" – véli egy fideszes EP-képviselő

„Csalódott fideszes nem létezik, csak elégedetlen

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz és a Momentum európai parlamenti képviselői is úgy vélik, pártjukra nem jelent veszélyt Magyar Péter politikai mozgalma a közelgő EP-választásokon. Cseh Katalin névvel is vállalta szavait, a kormánypárt megszólalásra hajlandó politikusa azonban nem. Deutsch Tamás pedig inkább menekülőre fogta, amikor kérdezni próbáltuk.

Cseh Katalin nem számít arra, hogy Magyar Péter pártja szavazatokat venne el a Momentumtól. Erről a párt EP képviselője magyar újságírók előtt beszélt egy háttérbeszélgetésen Brüsszelben. A politikus azt mondta, alapvetően örül a versenynek, amelyet az új ellenzéki erő megjelenése fokoz. Úgy véli, Magyar Péter a NER belső köreiből kilépve fontos munkát végez a rendszer repesztésében, meggyőződése szerint ugyanakkor a Momentum szavazói kevésbé fogékonyak arra az Európa-képre, amelyet Magyar hangoztat és amely közelebb áll a Fidesz felfogásához.

Hangsúlyozta: a Momentum a Renew EP-frakció tagjaként erős és egységes Európa mellett áll ki. Az Európai Unió intézményrendszere pedig a fékek és ellensúlyok szerepét is betölti Magyarország esetében, azokat ugyanis az Orbán-kormány az elmúlt 14 évben lebontotta. Éppen ezért tartja fontosnak az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, az európai zöldhatóság létrehozását, hogy csak olyan ipari beruházások jöjjenek létre, amelyek nem veszélyeztetik a környezetet és élvezik a helyben élők támogatását. Továbbá a közszolgáltatások, így az egészségügy és a közoktatás terén is ezért látna szükségesnek erősebb uniós kontrollt. Arra a kérdésre, hogy mennyi mandátumra számít annak fényében, hogy míg korábban 9 százalék körüli támogatottságot mértek a Momentumnak, addig most a parlamenti küszöb alatti számokat látni, míg a DK és Magyar Péter 13 százalék körül támogatottságot élvez, Cseh Katalin azt mondta: céljuk, hogy a jelenlegi két mandátumot megtartsák és Donáth Annával együtt folytassák a munkát a következő EP-ciklusban is. 

Volt lehetőségünk találkozni egy fideszes EP-képviselővel is, aki ugyanakkor nem járult hozzá, hogy az általa elmondottakat névvel közöljük. Ezért nevének említése nélkül idézzük fel szavait. Magyar Péterrel kapcsolatban például azt mondta, hogy egy jelenségről van szó, „olyan, mint egy hologram, létezik, de tartalom nem nagyon van benne”, ugyanakkor megjelenése elképesztő kihívást jelent a „rottyant” állapotban lévő ellenzéknek. Arra a kérdésre, hogy a Fideszre veszélyes-e a Magyar Péter-jelenség, kifejtette: csalódott fideszes nem létezik, csak elégedetlen, aki a végén úgyis a Fideszre szavaz. „A csalódott fideszes az egy mítosz. Nincs csalódott fideszes szavazó, csak az gondolja így, aki a matematika alapvető szabályait is félreértelmezi, ehhez a felismeréshez nem kell Fukuyamának lenni. Az olyan, nagy szavazótáborral rendelkező pártok esetében, mint a Fidesz, inkább az van, hogy a támogatók egy része nagyon kritikusan beszél a pártjáról. Ők az elégedetlenek, akiknek minden rossz, még a szar is ízetlen. De ettől még saját pártjukra fognak szavazni minden körülmények között. A kis pártoknál más a helyzet: az elégedetlen momentumos vagy MSZP-s a DK-ra, az LMP-re, vagy a kutyapártra szavaz” – fejtette ki.

A magas rangú kormánypárti EP-politikus kifejtette álláspontját a súlyosan környezetkárosító ipari beruházások ellen tiltakozó civilekkel kapcsolatban is. Szavai szerint nemcsak csalódott fideszes, de valós civil tiltakozás sem létezik. „Ez egy divatjelenség, az esetek döntő többségében pártakciókról van szó. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, megerőszakolja a valóságot” – tette világossá. Megtudtuk azt is, hogy a Fidesz-KDNP listáján azért hajtottak végre sorcserét, mert a párt alapkoncepciója a kezdetektől fogva az, hogy egy-két ciklus után új embereknek adjanak lehetőséget arra, hogy EP-képviselőként gyarapítsák szakmai tapasztalataikat.

Lapunk szerette volna szóra bírni Deutsch Tamást, a Fidesz EP-képviselőjét és listavezetőjét, akivel munkatársunknak sikerült egy liftben utaznia. Azt szerettük volna megtudni tőle, ha valóban hosszú ideje tudtak-e arról a Fideszen belül, hogy Varga Judit – állítása szerint – bántalmazó kapcsolatban élt Magyar Péterrel – ahogy azt Bayer Zsolt egyik alkotásában ismertette –, miért tűrték ezt szó nélkül, miért nem védték meg az egykori igazságügyi minisztert, de a képviselő személyi titkára a kérdést sem engedte feltenni, a nagyjából 30 másodperces utazást azzal töltötte ki, hogy ismertette, miként kell interjút kérni. Deutsch mindvégig szótlan maradt, az interjú pedig később sem jött létre, az asszisztens által javasolt írásos és telefonos megkeresésünkre nem reagáltak.