Eldőlt: Liz Truss lesz Boris Johnson utódja

Eldőlt: Liz Truss lesz Boris Johnson utódja

A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetőválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Lizz Truss külügyminisztert választották meg a brit Konzervatív Párt elnökének, így ő követi Boris Johnsont a miniszterelnöki székben – írta meg hétfőn a BBC. Mint írták, ez azt jelenti, már keddtől ő lesz a kormányfő azt követően, hogy meglátogatja II. Erzsébetet Balmoralban, ahol a királynő felkéri a kormányalakításra. Liz Truss lesz a 96 esztendős uralkodó 15. miniszterelnöke.

Liz Truss a pártvezetői tisztségért Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel versengett. A párt tagjai péntekig adhatták le szavazatukat. Az eredményt hétfőn kora délután hirdette ki Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke. Brady közölte: Sunakra a Konzervatív Párt tagjai közül 60 399-en, Liz Trussra 81 326-an voksoltak. A 47 éves Liz Truss lesz az Egyesült Királyság harmadik női kormányfője Margaret Thatcher és Theresa May után.