Elsöprő többséggel támogatta Mario Draghi kormányát az olasz felsőház

Elsöprő többséggel támogatta Mario Draghi kormányát az olasz felsőház

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökeként sajtóértekezletet tart az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban 2019. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Széles többséget szerzett az olasz szenátusban Mario Draghi miniszterelnök kormánya a szerda éjszakára húzódott szavazásban.

A hosszúra nyúlt felszólalások és az ülésterem többszörös fertőtlenítése miatt a szenátusi voksolás éjjel tizenegykor kezdődött. Az eredmény szerint a 315 fős felsőházban 304-en vettek részt a szavazáson: 262-en voksoltak igennel, 40 szenátor nemmel, ketten tartózkodtak – írja az MTI.

Az olasz köztársaság történetében a közgazdász vezette mostani kormány bír a második legszélesebb többséggel. Ennél több voksot bizalmi szavazáson csak Mario Monti szakértői kormánya kapott 2011-ben.

Mario Draghi miniszterelnök még délelőtt mondott programbeszédében elsőrendűnek a koronavírus-járvány elleni küzdelem erősítését nevezte, az oltások felgyorsítását, és radikális gazdasági reformokat is ígért.

Esti felszólalásában Draghi azt ígérte a parlamentnek és a lakosságnak is, hogy a kormányába vetett bizalom nem lesz hiábavaló, „a terveket konkrét lépések követik”. Arról is beszélt, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben a politikai és társadalmi erők egysége „nem opciót, hanem kötelességet” képvisel.

Mario Draghi ismételten az idegenforgalmat nevezte kulcsfontosságú gazdasági ágazatnak, erre készül építeni egyebek között az ország gazdasági újraindítását is. Hasonlóképpen jelentősnek nevezte a kultúrát, ugyanakkor bejelentette, hogy a környezetvédelmet be kívánja emelni az alkotmányba. Kitért a migrációra, az európai intézmények teljes felelősségvállalását szorgalmazva. Mario Draghi szolidaritási mechanizmust sürgetett a menedékkérők kvóták szerinti szétosztásával. Ugyanakkor a dél-olaszországi partokra érkező bevándorlókkal kapcsolatban kiemelte, hogy a törvényes migrációt és a biztonságot kell garantálni.

Matteo Salvini, a Liga vezetője felszólalásában kijelentette, Mario Draghival néhány nap alatt „megváltozott a világ”. Hangoztatta, legnagyobb olasz politikai erőként a Liga azért csatlakozott a Draghi-kormányhoz, mivel az Olaszország érdekeit képviseli Európában. „Ugyanazt képviseljük, mint Draghi: Európa a mi otthonunk is, és számunkra is elsők az olaszok!” – jelentette ki Matteo Salvini. Hozzátette, Európa a jobboldal számára a keresztény gyökereket, a család és az élet védelmét, a munka biztosítását, a nép akaratának tiszteletben tartását jelenti.

Mario Draghi csütörtökön az alsóházban kér bizalmat, ahol szintén széles többségre számíthat. A képviselőházi voksolás is késő estére zárul majd le.

Címkék: Mario Draghi