Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Az EU „kész megvitatni” az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztéséről szóló javaslatokat

Szerző: | 2021. május 08., 12:44 | EU

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU szociális csúcstalálkozójának második napján a portugáliai Portóban 2021. május 8-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió véleménye szerint a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást a járvány visszaszorítására, azonban a vonatkozó konkrét javaslatokat az EU kész megvitatni – nyilatkozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve szombaton.

HIRDETÉS - AIP

Charles Michel kiemelte: az EU továbbra is mindent megtesz az új típusú koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásainak fokozására, valamint elosztásuk elősegítésére. A járvány leküzdése érdekében az EU elkötelezett a nemzetközi szolidaritás mellett, lehetővé tette a többi között saját vakcina-export mechanizmusán keresztül az oltóanyagok kivitelét az Unión kívüli országokba, és partnerországait is arra biztatja, hogy könnyítsék meg ezt.

A koronavírus elleni immunitást igazoló dokumentummal, az úgynevezett zöld útlevéllel kapcsolatban arról beszélt, hogy az uniós tagországoknak minél előbb, még a nyári utazások megkezdését megelőzően közös álláspontot kell kialakítaniuk erről. A május végére tervezett következő uniós csúcstalálkozó a többi között erre a kérdésre is összpontosít majd.

Emmanuel Macron francia államfő érkezésekor azt hangsúlyozta, hogy fel kell oldani a koronavírus elleni vakcinák szabadalmi korlátozását. Mint mondta, a szellemi tulajdonjog jelen esetben teljes egészében gátolja, hogy elegendő oltóanyag jusson a szegényebb országoknak. A járvány legyőzéséhez legfontosabbnak azt nevezte, hogy az angolszász országok feloldják a vonatkozó szellemi tulajdonjogi akadályokat, másodsorban pedig a gyártási kapacitás bővítését sürgette a vonatkozó technológiák megosztása révén. Véleménye szerint a kizárólag hazai felhasználás helyett gyorsítani kell a vakcinák adományozását is.

A kétnapos uniós csúcstalálkozó pénteki munkanapján tartott szociális konferenciát szombaton az uniós állam-, illetve kormányfők informális ülése követi, amelynek középpontjában a koronavírus okozta járványhelyzet áttekintése, a helyreállítás és a munkahelyteremtés szerepelnek. Az EU-s intézmények és a tagországok vezetői végezetül Narendra Modi indiai miniszterelnökkel tanácskoznak videokonferencia keretében, és megvitatnak kül-, és biztonságpolitikai kérdéseket is.

(MTI)

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Charles Michel, Emmanuel Macron, Európai Unió, vakcina, vakcina szabadalom, zöld útlevél


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest