Európát is eléri a kanadai erdőtüzekből származó füst

Európát is eléri a kanadai erdőtüzekből származó füst

Sturgeon-tó, 2023. június 8.
Az Alberta Wildfire által közreadott képen erdőtûz a kanadai Alberta tartományban fekvő Sturgeon Lake Cree Nation területén 2023. június 8-án. A kanadai erdőtüzek füstje miatt az Egyesült Államok több északkeleti államában levegőminőségi riasztás van érvényben.
MTI/EPA/Alberta Wildfire

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét. A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták.    Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét. 

Amint arról lapunk is írt, az Egyesült Államok keleti partján, így New Yorkban és Washingtonban is veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik. A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani nagyobb repülőtereken. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt maszkjaikat, a látvány szinte apokaliptikus volt.

Kanadában egyébként jelenleg 414 helyen lángol az erdő, Quebecben több mint 160 helyen égnek a tüzek, és a következő napokban kilátás sincs az esőre – közölte a The Guardian. A tüzek több mint a fele teljesen kikerült az ellenőrzés alól. Már több mint 11 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét, és rekordméretű, 457 ezer hektárnyi terület égett le.

A szakértők okként a szokásosnál melegebb és szárazabb tavaszt jelölték meg. Úgy látják, Kanadában egyre inkább két csúcsidőszaka van az erdőtűznek: az egyik nyár végén, a másik pedig tavasszal pusztít. Amikor a hó kora tavasszal elolvad, és nagyon korán jön a forró, száraz időjárás, akkor különösen sebezhető a természet, a tavaszi tűzesetek manapság sokkal elterjedtebbek, mint 20-30 évvel ezelőtt. És bár az elkövetkező hetekben kizöldül a táj, és a tüzek is alábbhagynak, nem sokkal később újra éles helyzetben lesznek a tűzoltók a szakértők szerint.

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását – adja hírül az MTI. Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére. Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására.

Magyarországon is enyhén megnőhet a háttérszennyezés, illetve a naplementék, napkelték színének változásából lehet következtetni majd a hatásra – erről beszélt a Hvg.hu-nak Horváth Zsolt környezetvédelmi mérnök, a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület munkatársa. Szerinte a meteorológiai viszonyok függvényében az apró részecskék néhány nap alatt akár Európát is elérhetik a magaslégkörben fújó erős áramlatok hátán utazva, azonban az USA-ban most tapasztalható jelentős szennyezésnövekedéstől itt nem kell tartani.