Ferenc pápa telefonon egyeztetett Zelenszkijjel, aki a Vatikánt kérné fel közvetítésre

Ferenc pápa telefonon egyeztetett Zelenszkijjel, aki a Vatikánt kérné fel közvetítésre

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. február 25-én (Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a háború befejezése érdekében – számolt be az egyházfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetéséről Ukrajna szentszéki nagykövete a közösségi oldalán kedden.

A Vatikánnál akkreditált nagykövet, Andrij Jurash a Twitter-fiókján közölte, hogy Ferenc pápa felhívta az ukrán elnököt.

Az MTI által idézett diplomata „sokat ígérőnek” nevezte a beszélgetést, amelynek során Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ferenc pápa a leginkább várt vendég Ukrajnában.

Újságírók kérdésére a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros kedden úgy reagált, hogy jelenleg nem tudja megerősíteni Ferenc pápa esetleges látogatását Kijevbe. Hozzátette: az ukrán fél megerősítette, hogy képes az egyházfőnek megfelelő biztonságot garantálni. Parolin hangsúlyozta, hogy információi szerint a francia elnök, Emmanuel Macron és talán Boris Johnson brit kormányfő is Ukrajnába akar látogatni.

Az ukrán elnök kedden délelőtt húszperces beszédet mondott a római parlamentben videó-összeköttetésben. Ebben a többi között Mariupol városáról is szólt, s mint fogalmazott, „olyan, mintha Genovát rombolták le volna teljesen”. Emlékeztetett arra, hogy március 12-én a Firenzében rendezett békemenethez is egyenesben csatlakozott: „tíz nappal ezelőtt 79 gyermek haláláról számoltam be, számuk azóta 117-re emelkedett” – jelentette ki az ukrán elnök. 

Továbbá kijelentette, Ukrajna a határán van annak, hogy túlélje az oroszokkal folytatott háborút, és figyelmeztetett, hogy Moszkva rajtuk keresztül akart átjutni Európa többi részébe. 

A konfliktus leállítása érdekében további szankciókat, „nyomásgyakorlást” szorgalmazott Oroszországgal szemben, valamint az orosz oligarchák külföldi vagyonának további lefoglalását.

Rövid válaszában Mario Draghi miniszterelnök kijelentette, hogy „Olaszország egésze, a kormány, a parlament, és minden állampolgár Ukrajnával van”. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem csak önmagát védi, hanem „a mi békénket, szabadságunkat, biztonságunkat”.  Draghi azt mondta, hogy „az orosz kormány arroganciája az ukrán nép méltóságával találta szemben magát”.

Kifejtette, hogy „a mészárlással szemben az ellenállásnak nyújtott akár katonai segítséggel kell válaszolnunk”. Felsorolta, hogy Olaszországba mostanáig mintegy 60 ezer menekült érkezett, valamint több mint 800 millió értékben fagyasztottak be orosz oligarchák kezében levő ingatlanokat és más vagyontárgyakat. Mario Draghi leszögezte: Olaszország „az Európai Unióban akarja látni Ukrajnát”.

BBC híre szerint Twitteren közzétett bejegyzésében Zelenszkij elmondta, hogy beszámolt a pápának a nehéz humanitárius helyzetről és arról, hogy a mentési folyosókat az orosz csapatok elzárják. Az ukrán elnök közölte, hogy nagyra értékelné a Szentszék közvetítői szerepét az emberi szenvedés megszüntetésében. 

A bejegyzésre azt követően került sor, hogy Zelenszkij hétfőn azt mondta, Jeruzsálem potenciálisan helyszíne lehet az Ukrajna és Moszkva közötti jövőbeli, magas szintű béketárgyalásoknak.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!