Egyre erősebb ostrom alatt Mariupol; már tíz kórházat pusztítottak el az ukrajnai orosz invázió kezdete óta – Percről percre

Egyre erősebb ostrom alatt Mariupol; már tíz kórházat pusztítottak el az ukrajnai orosz invázió kezdete óta – Percről percre

A kijevi Sport Life fitnesz klub romjai 2022. március 21-én (Fotó: UNIAN/Sinitsa Aleksandr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, kattintson következő cikkünkre a friss hírekért!

  • Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint a hivatalos budapesti retorikát nagyon kevés választja el a nyíltan oroszbarát állásponttól.
  • Putyin szóvivője nem zárta ki nukleáris fegyverek bevetését, ha Oroszországot „egzisztenciális veszély” fenyegetné.
  • Légicsapás ért több ukrajnai várost: Mariupol, Kijev és Odessza külvárosa is kapott találatot.
  • Továbbra is elutasítja Németország az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését az energiaszektorra; Csehország és Lengyelország támogatná, Magyarország pedig megvétózná ezt a javaslatot
  • Mariupolban hevesek a harcok, az orosz haderő sajtóértesülés szerint bejutott a városba
  • Zelenszkij szerint népszavazásnak kell jóváhagynia az Oroszországgal kötött megállapodásokat.
  • Mélyponton az amerikai–orosz kapcsolatok
  • Brüsszelbe, majd Varsóba látogat március 25-én Joe Biden amerikai elnök.
  • Egy moszkvai bíróság betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban azzal az indoklással, hogy az anyacég, a Meta „szélsőséges szervezet”.
  • Hétfői közvetítésünket itt olvashatja.

 

22:53 Volodimr Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolat segítségével beszédet mond csütörtökön a brüsszeli NATO-csúcson – írja az AFP hírügynökség ez névtelen NATO-tisztviselőre hivatkozva. Zelenszkij szóvivője, Szerhij Nyikiforov az Interfax hírügynökségnek megerősítette a hírt, jelezve: az elnök a NATO-csúcs során videós formában is megjelenik, de a részletek kidolgozása még folyamatban van. (BBC)

22:01 Éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Keddi Facebook-bejegyzésében – amelyet a Telex szemlézett – többek között azt sérelmezi, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és szerinte a magyar kormány retorikája alig különbözik a nyíltan oroszbarát állásponttól. „Ahogy a magyar vezetés az utóbbi időben Ukrajnával bánik, az még a volt Szovjetunió néhány orosz szatellitállamánál is rosszabb. Magyarország nem támogatja a szankciókat. Nem szállítanak fegyvereket. Nem engedik a más országokból érkező fegyverszállítmányok tranzitját. Gyakorlatilag mindenre nemet mondanak. A hivatalos budapesti retorikát nagyon kevés dolog különbözteti meg a nyíltan oroszbarát állásponttól. Hogy miért? Azért, mert kedvezményesen akarnak orosz gázt kapni? Vagy talán azért, mert csendben a mi Kárpátaljánkról álmodoznak?” – írta Verescsuk, aki szerint Magyarországnak ebben a civilizációs összecsapásban most a jó és civilizált oldalra kellene állnia, nem úgy, mint a II. világháborúban. „Igen, a helyes választás eleinte mindig nehéz, de a későbbiekben könnyű vele élni. Pontosan ezért helyes ez a választás” – áll a bejegyzésében.

21:37 Nincs megállapodás a tűzszünetről Ukrajnában – áll az Élysée-palota közleményében, amelyet az után adtak ki, hogy Emmanuel Macron francia elnök kedden telefonon beszélt orosz és ukrán kollégájával. A CNN által idézett közlemény szerint Macron továbbra is meg van győződve arról, hogy folytatni kell erőfeszítéseket. „Nincs más kiút, mint a fegyverszünet és a jóhiszemű tárgyalások Oroszország és Ukrajna között” – tette hozzá. Az Élysée-palota szerint Macron és Vlagyimir Putyin orosz elnök hívása egy óráig tartott. A háború február 24-i kitörése óta a francia elnök összesen nyolcszor beszélt Putyinnal és 17-szer Zelenszkijvel.

21:18 Tízmillió ember hagyta el otthonát Ukrajnában az orosz invázió miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Március 21-ig a becslések szerint 3,5 millió ember távozott a szomszédos országokba, míg 6,5 millió fő ugyan elhagyni kényszerült otthonát, de Ukrajnán belül maradt. Az ENSZ becslése szerint

  • Lengyelország 2 113 554,

  • Románia 543 308,

  • Moldova 367 913,

  • Magyarország 317 863,

  • Szlovákia 253 592,

  • Oroszország 252 376,

  • Fehéroroszország 4308

menekültet fogadott be. (CNN)

20:51 Vlagyimir Putyin szóvivője a CNN-nek elismerte, hogy Oroszország még nem érte el katonai célját Ukrajnában és nem zárta ki, hogy Moszkva nukleáris fegyverekhez folyamodna. Dmitrij Peszkov többször is visszautasította annak kizárását, hogy Oroszország fontolóra venné atomfegyverek bevetését. Arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin milyen esetben használná Oroszország nukleáris erejét, Peszkov azt válaszolta: „ha ez egzisztenciális veszélyt jelent országunkra, akkor lehet". A CNN műsorvezetője megkérdezte azt is, hogy Putyin mit gondol, mit ért el eddig Ukrajnában. A szóvivő erre válaszul azt mondta: „Nos, először is, még nem. Még nem érte el." Peszkov ugyanakkor hozzátette , hogy a „különleges katonai művelet" szigorúan „az előzetesen megállapított terveknek és céloknak megfelelően zajlik".

 

20:37 Liz Truss brit külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával egyeztetett arról, hogy az Egyesült Királyság fokozni kívánja a gazdasági nyomást Oroszországra. Liz Truss a Twitteren azt írta: „megvitattuk, hogy az Egyesült Királyság a G7 szövetségeseivel és partnereivel együtt hogyan fogja növelni a Putyin rezsimje elleni gazdasági nyomást.Nem állunk meg küldetésünkben, hogy elvágjuk az oroszországi brutális hadigépezet pénzeszközeit.”

19:55 Orosz rakétatámadásban megsemmisült a kelet-ukrajnai Pavlohrad város 2-es számú pályaudvara – jelentette be Valentin Reznicsenko, a hadi és polgári közigazgatás regionális vezetője. A csapásban egy ember meghalt, 15 tehervagon kisiklott, és egy pályaszakasz megsemmisült. Az állomás működését határozatlan időre felfüggesztették. A CNN közlése szerint Pavlohrad fontos csomópontja Ukrajna vasúti hálózatának, a városban futnak össze a keleti régióba vezető vonalakkal, amelyek jelenleg aktív frontvonalak.

19:45 Csütörtökön újabb szankciócsomagot jelent be Joe Biden – közölte sajtótájékoztatóján az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója. Jake Sullivan washingtoni idő szerint kedd délután tartott tájékoztatta a sajtót a Fehér Házban az amerikai elnök csütörtöki brüsszeli látogatása előtt. A CNN tájékoztatása szerint Sullivan azt mondta, a szankciók részleteit Biden fogja közölni partnereivel közösen. Annyit ugyanakkor elmondott, hogy a bejelentés egyik kulcsfontosságú eleme hogy közös erőfeszítéseket tegyenek a szankciók megkerülése és az ellen, hogy „bármely ország segítsen Oroszországnak aláásni, gyengíteni vagy megkerülni a szankciókat”. Joe Biden csütörtökön részt vesz a NATO rendkívüli csúcstalálkozóján és a G7-ek és az Európai Tanács ülésén.

19:33 Erdőtüzek törtek ki a csernobili atomreaktor környékén. Az ukrán erők szerint az elhagyott erőmű orosz ellenőrzése hátráltatja a lángok megfékezésére tett erőfeszítéseketközölte a The Guardian az ukrán parlament közleményére hivatkozva. Az Európai Űrügynökség által készített műholdfelvételek alapján legalább hét tüzet észleltek, amelyeket az ukrán parlament szerint valószínűleg az „Orosz Föderáció fegyveres agressziója” okozott. – Az ehhez hasonló tüzek az erőmű 10 kilométeres körzetében különösen veszélyesek – hangsúlyozta a közlemény, amely szerint a tűzoltók nem tudják megfékezni a tüzeket Oroszország jelenléte miatt.

Az orosz erők a februári ukrajnai invázió első napjaiban foglalták el a csernobili erőművet.

18:50 Németország továbbra is elutasítja a büntetőintézkedések kiterjesztését az energiaszektorra – mondta Olaf Scholz kancellár kedden. A kormányfő a berlini hivatalában az Európai Parlament (EP) elnökével, Roberta Metsolával tartott tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy elfogadható kompromisszumnak tartaná-e a csütörtökön kezdődő uniós csúcson az energiaembargóról folytatandó vitában az orosz szén-, és olajimport leállítását, kijelentette, hogy a német álláspont változatlan. Csehország viszont kiterjesztené az energiaszektorra az Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborúja miatt sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket – mondta a visegrádi négyekhez (V4) tartozó ország külügyminisztere egy keddi német interjúban. Az uniós külügyminiszterek értekezletén részt vevő Szijjártó Péter tegnap kijelentette, hogy az orosz energiaembargót, az Ukrajna fölötti légtérzárat, vagy a békefenntartó misszió kiküldését – mindhármat határozottan támogatja, sőt, javasolja a lengyel kormány – Magyarország ellenezni fogja. Ez egyúttal vétót is jelent ezekben a kérdésekben. Részletek itt >>>

18:40 A Pentagon sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az Egyesült Államok hadereje nem látja jeleit, hogy kémiai vagy biológiai fegyverek használata előkészítés alatt lenne erről a The Guardian számolt be, miután az amerikai elnök megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését fontolgatja Ukrajnában. Erről egy hétfő esti üzleti kerekasztalbeszélgetésen beszélt Joe Biden, szintén Guardian.com beszámolója szerint. Megjegyezték, korábban Oroszország vádolta Ukrajnát azzal, hogy vegyi támadást tervez a saját népe ellen.

17:48  Szabadon engedte az orosz haderő azt az ukrán újságírót, akiről korábban munkaadója azt közölte: nem tudják vele felvenni a kapcsolatot, és szemtanúk beszámolói alapján vélhetően az oroszok tartják fogva. Az ukrán Pravda arról számolt be, hogy Viktoria Roscsunyával felvettek egy videót, miután nyomás alá helyezték az orosz erők, hogy dicsérje őket, amiért megmentetették az életét, és jól bántak vele a fogságban. A felvételt az oroszbarát média és Telegram-csatornák publikálták. Az újságíró a Hromadsk ukrán televíziónak dolgozott az orosz invázió kezdete óta.

17:40 Az orosz haderő bejutott az ostromlott Mariupolba az Egyesült Államok védelmi kérdésekkel foglalkozó illetékese szerint – értesült a Foreign Policy magazin újságírója, Jack Detsch. A Twitteren azt írta: a bevonulók közt a Donbasz-régióból érkező szeparatista erők is vannak

17:19 Orosz támadás célpontja lett gyermekkórház a luhanszki régióban, Szjevjerodoneck (oroszul: Szeverodonyeckvárosában az ukrán állami mentőszolgálat közleménye szerint. Az épületből hét gyermeket és tizenöt felnőttet mentettek ki, köztük orvosokat, miután a tető lángra kapott. (Skynews)

 

17:00  Naponta folynak az egyeztetések Kijev és Moszkva között, Ukrajna ugyanakkor nem enged az ország területi egységét érintő kérdésekben – mondta el Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja a BBC Ukrajinának adott, kedden közzétett interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett. Emlékeztetett arra, hogy Volodimir Zelenszkij elnök pontosan kijelölte, mely kérdésekben nem hajlandó Kijev engedni, ez pedig az ukrán államiság alapja, azaz az ország szuverenitása és területi egysége.  Az orosz féllel kapcsolatosan úgy vélekedett, hogy „nagyon nehezen tudják megtörni azokat a sztereotípiákat, amelyekben nyolc évig éltek”, és még mindig nem ismerik el hogy tévedtek, rosszul mérték fel saját forrásaikat és Ukrajna védekezési képességeit. Ugyanakkor Podoljak szerint a teljes körű háború kezdete óta eltelt időszak, az ukránok kitartó ellenállása az oroszokat „a valóság megfelelőbb felfogásához” vezette, ami „többé-kevésbé lehetővé teszi a párbeszéd folytatását” velük. (MTI)

16:22 Tíz kórházat pusztítottak el az orosz invázió kezdete óta az ukrán egészségügyi miniszter szerint. Tegnap még kilenc elpusztított kórházról adtak hírt. Más kórházakat a miniszter szerint nem lehet ellátni gyógyszerekkel a közelben dúló harcok miatt – írja a Sky News.

16:10 Továbbra sem tudnak hozzáférni a mentési munkálatokat végzők a lebombázott maruipoli színházhoz a folyamatos bombázás miatt – közölte az ukrán miniszterelnök-helyettes. A színházat múlt héten bombázták le, az óvóhely azonban, ahol ukrán hivatalos források szerint több mint ezren tartózkodtak, többek között gyerekek, épségben maradhatott. (SkyNews)

 

 

15:55 A lengyel fejlesztési és technológiai miniszter, Piotr Nowak közleményt adott ki, amely szerint Lengyelország javaslata, mely szerint Oroszországot ki kellene zárni a G20-as együttműködésből, „pozitív válaszra talált” a múlt heti washingtoni csúcson. A Reuters tudósítása szerint a közleményben az áll, hogy megvitatták az ügyet, és továbbították Joe Biden elnöknek. A Reuters nem kapott azonnal választ az Egyesült Államoktól az üggyel kapcsolatban. 

 

15:44 A görög külügyminiszter maga vezetne humanitárius missziót a háború sújtotta Mariupolba. Nikos Dendias kedden azt nyilatkozta, hogy személyesen kíséri el a Vöröskereszt humanitárius misszióját Mariupolba. Elmondása szerint hivatalos megkeresést küldött Oroszországnak, hogy engedje be a humanitárius szállítmányt a város területére, ahol nagyszámú görög közösség is él. Részleteket nem közölt arról, mikor indítanák útnak a humanitárius segélyszállítmányt, és az pontosan miből tevődne össze. Mariupolt azóta bombázzák, hogy február 24-én az orosz haderő körbevette a Fekete-tengeri kikötővárost – írja a Sky News.

 

15:36 Megnyerhetetlen az ukrajnai háború – ezt nyilatkozta újságíróknak az ENSZ-főtitkár. António Guterres azt mondta: mióta Oroszország bevonult egy hónapja Ukrajnába, „a világ  borzalmas emberi szenvedésnek és pusztításnak volt tanúja, szisztematikus bombázásoknak, amelyekkel civileket terrorizáltak, kórházak, iskolák lakóépületek és óvóhelyek bombázásának, és ez idővel egyre intenzívebb, rombolóbb és kiszámíthatatlanabb.” Az elpusztított Mariupolt több mint két hete körbezárták az orosz erők, folyamatos bombázásnak van kitéve, és miért? – tette fel a kérdést az ENSZ-főtitkár. Ennek a következménye szavai szerint csak „még több szenvedés, pusztítás és horror lehet, ameddig a szem ellát”. Az ukránok „”a földi poklot élik meg, és ennek a hatásai világszerte érezhetőek. Az egekbe szökő élelmiszer, energia és műtrágya árak globális éhínséghez vezethetnek, miközben a fejlődő országokat már így is fuldokolnak a covid súlya alatt.”  – Ugyanakkor nem veszíthetjük el a reményt. A különböző szereplőktől származó értesüléseim alapján több kulcsfontosságú kérdésben diplomáciai előrelépés van kilátásban – mondta Guterres, aki szerint ideje elkezdeni komolyan tárgyalni, mert „ez a háború nem nyerhető meg, és előbb vagy utóbb a csatamezőről a tárgyalóasztal felé kell elmozdulnia”. – Ez elkerülhetetlen. A kérdés csak az, hogy hány életnek kell még elvesznie – mondta az ENSZ-főtitkár. (The Guardian)

14:52 Mario Draghi olasz miniszterelnök hivatala közölte, hogy Olaszország szeretné, ha Ukrajna csatlakozna az Európai Unióhoz. „Ukrajna hősies ellenállást tanúsított az orosz invázióval szemben” – idézi a The Guardian Mario Draghit, aki további támogatást ígért a harcok elől menekülőknek, valamint katonai segítséget az országnak. A politikus szerint az orosz kormány arroganciája összeütközött az ukrán nép méltóságával. Utóbbinak sikerült megfékeznie Moszkva terjeszkedését, és hatalmas árat fizettetett a megszálló hadsereggel. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a mai nap folyamán online beszédet mondott az olasz parlamentben, amelyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása éhínséghez vezethet a világ országaiban.

14:43 Herszonban 300 ezer embernek fogytán az élelmiszere és az orvosi ellátmánya – közölte Sky News az ukrán külügyminisztériumra hivatkozva. Az ország déli részén található város, amely egykor gazdasági központ volt, az invázió kezdete óta orosz megszállás alatt áll.

14:31 Ljubov Cibulszka, az ukrán kormány és hadsereg tanácsadója szerint van esély arra, hogy „Putyin hatalmát a saját népe fogja korlátozni”. Cibulszka Varsóban a következőket mondta a CNN-nek: „Úgy gondolom, hogy a legjobb forgatókönyv az, ha valami történik Oroszországban, tudjuk, hogy az orosz elit között megosztottság he van... az emberek megértik, hogy ez a háború Oroszország összeomlásához vezet. Nem várhatjuk el, hogy az emberek tüntessenek a háború ellen, és forradalmat csináljanak. De van némi esély arra, hogy Putyin hatalmát a saját népe fogja korlátozni". Az orosz offenzíváról és az ukrán ellenállásról arról beszélt, hogy az oroszok hiába próbálkoznak, egyetlen Herszon kivételével nem tudnak városokat elfoglalni, és átvenni felettük az ellenőrzést. A tanácsadó szerint nem, vagy csak nagy nehézségek árán foglalhatják el az oroszok Kijevet, de még ha sikerül is, akkor is hatalmas lesz az ellenállás, ahogy az elfoglalt Herszonban a mai napig is történik.

14:15 Az uniós tagállamok és az Európai Bizottság erőfeszítéseket tenne a földgáz, a cseppfolyósított földgáz és a hidrogén közös vásárlására – írja a Portfolio a Reuters által megszerzett, a héten tartandó EU-csúcsra készült zárónyílatkozat-tervezetére hivatkozva. Az energiapolitika eddig tagállami hatáskörbe tartozott, és az egyes kormányok egyedül intézték az ehhez kapcsolódó ügyeket, ám a kialakult helyzetre való tekintettel lehetséges, hogy ez megváltozik, ami az európai integrációnak is fontos mérföldköve lehet. A Reuters szerint a kérdésben konszensusközeli a tagállamok álláspontja. A tervezet azt is előíráná, hogy október 1-ig legalább 90 százalékra fel kellene tölteni az EU területén lévő gáztárolókat. Egy esetleges árplafon bevezetésében viszont egyelőre nincs konszenzus. A zárónyilatkozat tervezete szerint a tagállamok lépéseket tesznek az elszabaduló energiaárak fogyasztókra gyakorolt hatásainak enyhítésére. A Politico információi szerint egyes kelet-közép-európai országok is támogatják a déliek által nagyon szorgalmazott gázpiaci beavatkozást, azaz a nagykereskedelmi gáz-, esetleg az áramárak plafonjának meghatározását. Ők a múlt héten 180 eurós árkorlátot javasoltak a nagykereskedelmi áramárra, valamint 120 euró/MWh plafont a gázárra. Ez utóbbit a belgák és a franciák is támogatnák. 

13:40 Több hatalmas robbanást lehetett hallani kedden az ukrán fővárosban – tudósított a CNN az ukrán fővárosból. A tévétársaság stábja szerint az egyik robbanás olyan erős volt, hogy a városközpontban beindultak az autóriasztók.  Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója elmondta, az ukrán légvédelem megtámadott és megsemmisített egy orosz Tochka-U rakétát, a lövedék maradványai a Dnyeperbe hullottak. A városban az elmúlt órákban szakaszosan lövések és kézifegyverek tüze is hallatszott. Kijevben jelenleg kijárási tilalom van érvényben, amelyet a város polgármestere, Vitalij Klicsko hétfőn hirdetett ki. Klicsko a Telegramon közzétett nyilatkozatában közölte, hogy a kijárási tilalom hétfőn este 8 órakor kezdődik és szerdán reggel 7 óráig tart. „Az üzletek, gyógyszertárak, benzinkutak, intézmények holnap zárva lesznek – mondta hétfőn. „Ezért arra kérek mindenkit, hogy maradjon otthon vagy óvóhelyeken. Csak a külön engedéllyel rendelkezők mozoghatnak majd a városban”.

13:25 A NATO egyik magas rangú hírszerzési tisztviselője hétfőn azt nyilatkozta, a jelek arra utalnak, hogy az orosz offenzíva patthelyzetbe került, mivel az orosz szárazföldi erők továbbra is holtponton vannak, és az orosz harci repülőgépek nem tudnak légi fölényt elérni. A CNN eközben a háborúban elesett orosz katonák számára vonatkozóan a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap minapi meglepő cikke körüli homályt igyekezett eloszlatni. A bulvárlap híre eredetileg így hangzott: „Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrajnai különleges művelet során az orosz fegyveres erők 9861 halottat vesztettek, 16153-an pedig megsebesültek. A CNN elemezte a honlap HTML-kódját, amely szerint a cikket moszkvai idő szerint hétfőn 12:09-kor tették közzé. Másodpercekkel azután, hogy a CNN elolvasta az eredeti cikket – a HTML-kód szerint moszkvai idő szerint 21:56-kor – a történetet frissítették, és a halálos áldozatok számára vonatkozó összes hivatkozást eltávolították. Ez a frissítés a csatorna weboldalán nem sokkal azután történt, hogy a cikkre elkezdtek felfigyelni a közösségi médiában megjelent hozzászólások, amelyek a halálos áldozatok számára hivatkoztak. A bulvárlap eredeti jelentése összhangban van az amerikai védelmi minisztérium becsléseivel, amelyek szerint akár 10 000 orosz katonai haláleset is lehetett. Ukrajna még magasabbra becsülte ezt a számot. A frissítés után a Komszomolszkaja Pravda közleményt tett közzé, amelyben azt írta, hogy „a rendszergazdai felületett feltörték”, és hogy „hamis hírt tettek közzé”.

13:12 Az ukrajnai orosz invázió február 24-i kezdete óta legalább 117 gyermek vesztette életét, és több mint 155 másik megsebesült az országban – közölte a BBC az ukrán főügyészség jelentésére hivatkozva. A legtöbb halálos áldozatot az ukrán fővárosból, Kijevből (58) és az északkeleti Harkivból (40) vagy annak környékéről jelentették. az főügyészség szerint Harkivban egy orosz tank állítólag egy két gyermekkel utazó család autójába csapódott, az ostromlott Mariupol kikötővárosban pedig gyerekeket szállító evakuációs buszokat találtak el orosz lövedékek. Az ügyészek azt is elmondták, hogy 548 olyan esetet jegyeztek fel, amikor iskolákat és más oktatási létesítményeket ért találat, amelyek közül 72 teljesen megsemmisült.

12:52 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, a február 24-én indult invázió kezdete óta bizonyíthatóan 62 támadást indított az orosz hadsereg az ukrajnai egészségügyi intézmények ellen. Ezek során 15 ember halt meg, és legalább 37-en megsebesültek – olvasható a BBC hírében. Eközben a WHO lengyelországi tisztviselőinek  gyors értékelése szerint az országba érkezettek közül mintegy félmillióan mentális egészségügyi problémákkal küzdenek, elsősorban a trauma miatt. További gond, hogy a beérkező gyermekek és anyák kimerültségtől és kiszáradástól szenvednek, míg sok idős ember napokig tartó utazást követően nem jut alapbetegségeik ellátásához szükséges gyógyszerekhez. Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az ukrán nemzeti televízióban arról beszélt, hogy 10 kórház teljesen megsemmisült a háború kezdete óta – írja a The Guardian a Reutersre hivatkozva. Más kórházakba pedig a harcok miatt nem tudtak gyógyszereket és ellátmányokat eljutttatni.

12:04 A magyar sajtóban hamis információk terjednek arról, hogy a Metrowagonmash Rt. telephelyein katonai célú termékek gyártása folyna, beleértve lánctalpas és keres járművek platformjaiét – írja közleményében az orosz vállalat.  A cég felhívja a figyelmet, hogy kizárólag polgári vasúti termékek, nevezetesen metrókocsik és vasúti motorkocsik gyártásával, karbantartásával és nagyjavításával foglalkozik.

11:59 Mariupol eleste hatalmas gazdasági csapást jelentene Ukrajnának és szimbolikus győzelmet Oroszországnak – írja elemzésében a BBC. Mariupol az ukrán vas-, acél- és nehézgépgyártás, valamint a hajójavítás központja: Mariupolban találhatóak Ukrajna legnagyobb acélgyárai, amelyek az ország vezető kohászati csoportjának, a Metinvestnek a tulajdonában vannak. Egyikük, az Azovstal a héten súlyosan megrongálódott az orosz ágyúzás következtében. Mariupolban található az Azovi-tenger legnagyobb kereskedelmi kikötője is, ahonnan Ukrajna gabonát, vasat és acélt exportál. Mariupol nemcsak az úgynevezett Donyecki Népköztársaság által követelt területen fekszik, amelyet Oroszország az invázió előtt elismert, hanem része Vlagyimir Putyin „Novorosszija” víziójának is, egy olyan területnek, amely Kelet- és Dél-Ukrajnában húzódik a Fekete-tenger partvidéke mentén, és amelyet Putyin „történelmileg orosz földnek” tekint.

11:48 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt Ferenc pápával, és felvetette, hogy a Vatikán közvetítő szerepet játszhatna az Oroszországgal folytatott háború befejezésében. A BBC híre szerint Twitteren közzétett bejegyzésében Zelenszkij elmondta, hogy beszámolt a pápának a nehéz humanitárius helyzetről és arról, hogy a mentési folyosókat az orosz csapatok elzárják. Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy nagyra értékelné a Szentszék közvetítői szerepét az emberi szenvedés megszüntetésében.  A bejegyzésre azt követően került sor, hogy Zelenszkij hétfőn azt mondta, Jeruzsálem potenciálisan helyszíne lehet az Ukrajna és Moszkva közötti jövőbeli, magas szintű béketárgyalásoknak. (A részletekről cikkünkben olvashat.)

11:40 Az EU vezetői „vagyonkezelői alapot” kívánnak létrehozni Ukrajna számára, hogy az orosz invázióval szemben fel tudja venni a harcot, illetve hogy segítse a háború utáni újjáépítést – derül ki az Agence France-Presse által ismertetett dokumentumtervezetből. A The Guardian ennek kapcsán arról ír, hogy a 27 tagország vezetőicsütörtökön Brüsszelben, két napos megbeszélésen vesznek részt, amelynek középpontjában az Ukrajna elleni támadás következményeinek kezelése áll. „Szem előtt tartva a pusztítást és a hatalmas veszteségeket, amelyeket Oroszország katonai agressziója okozott Ukrajnának, az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy támogatást nyújtson az ukrán kormánynak azonnali szükségleteihez, és az orosz támadás megszűnése után a demokratikus Ukrajna újjáépítéséhez” – áll a találkozó kapcsán kiadott dokumentumban. Arról egyelőre nincs hír, hogy miként működne, illetve mekkora lenne az alap. Az EU korábban már döntött 1,2 milliárd euró gyorssegélyről Ukrajna számára. 

11:30 Az orosz erők 2389 gyermeket deportáltak erőszakkal az ukrajnai Donyeckből és Luhanszkból. Az ilyen cselekedetek súlyosan sértik a nemzetközi jogot, különösen a nemzetközi humanitárius jogot – közölte hétfőn az ukrán külügyminisztérium. A CNN híre szerint ezzel szemben az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy szombaton 16 434 embert, köztük 2389 gyermeket evakuáltak, több területről, többek között az Oroszország által támogatott Donyecki Népköztársaságban és a Luhanszki Népköztársaságban. Az orosz közlés szerint az emberek saját akaratukból távoztak. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF kedden aggodalmának adott hangot a híreket kommentálva, bár megjegyezte, hogy nem tudta azokat függetlenül forrásból ellenőrizni. „A gyermekek elrablása háborús időkben a hat súlyos jogsértés egyike” – mondta James Elder, az UNICEF szóvivője. 

11:12 Kijev ellenőrzésének átvétele továbbra is egyértelműen prioritás Oroszország számára, de Moszkva számára „öngyilkosság” lenne ezt megkísérelni – nyilatkozta az ukrán enök egyik tanácsadója. A Sky News szerint Olekszij Arestovics arról is beszélt, hogy a két fél közötti „aktív ellenségeskedés” két-három héten belül véget érhet. Emlékeztetett, Oroszország még mindig nem tört be az ukrán fővárosba, annak ellenére, hogy a konfliktus közel négy héttel ezelőtti kezdete óta heves bombázásokat hajt végre a városban és környékén. A brit egy korábbi jelentése szerint egy újabb nap telt el úgy, hogy az orosz erők alig haladtak előre valamit. Egyes hírek szerint többek között az utánpótlás, illetve az erősítés elmaradása miatt lassú az orosz erők előrenyomulása. 

10:55 A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a társszervek hétfőn 1953 menekültet fogadtak a fővárosban – közölte a BRFK kedden. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokban kialakított humanitárius tranzintpontra (MTI).

10:53 Az ENSZ adatai szerint meghaladta a 3,5 milliót az Ukrajnából elmenekültek száma. A menekültügyi főbiztosság szerint több mint 2 millióan a szomszédos Lengyelországban kerestek menedéket.

10:47 Az orosz bíróság kedden nagy értékben elkövetett csalásban és egy bíró megsértése vádjában találta bűnösnek Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb hazai ellenfelét, Alekszej Navalnijt – írja a Reuters. A részletek cikkünkben.

10:43 Közel ezer épület semmisült meg az orosz ostrom következtében a kelet-ukrajnai Harkivban – számolt be az ukrán katasztrófavédelem jelentéséről a BBC. Ezek többsége lakóépület. Szintén ukrán közlés szerint legalább 500 civil veszítette életét Harkivban.

10:32 A Mariupolban rekedtek kimenekítésére összpontosít Ukrajna. Ez Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában olvasható. Mariupolt érintően humanitárius folyosó megnyitásáról azonban nem számolt be a Sky News híradása szerint. A jelentés szerint a környező településekről, így Bergyanszkból és még másik két településről lesznek menekültfolyosók, ezekről a településekről Zaporizzsjába tervezik vinni a polgári lakosságot. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ezekről a folyosókról van-e megállapodás Oroszországgal. Mariupol napok óta heves támadás alatt áll, helyi beszámolók szerint nincs víz és élelem a dél-ukrajnai kikötővárosban.

10:25 Hétfőn 3000 embernek sikerült kijutnia az orosz ostrom alatt lévő Mariupolból – írja a Sky News hírfolyama. A humanitárius folyosó mentén azonban belövésekről számoltak be Zaporizzsja közeléből, amely a várost elhagyók egyik célpontja.

10:15 Közzétette hadijelentését az orosz védelmi minisztérium is. Ebben Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő kelet-ukrajnai területszerzésekről számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung szemléje alapján. Állítása szerint a függetlenségüket kikiáltó „Donyecki Népköztársaság” fegyveresei négy kilométert nyomultak előre Ukrajna területén. A beszámoló szerint harcok árán foglaltak el három települést Donyeck közelében. Arról is beszélt, hogy a másik függetlenségét kikiáltó Luhanszk milíciái is három települést vettek be. Konasenkov állítása szerint a harcokban több mint 40 ukrán katona esett el, számos katonai járművet semmisítettek meg. Az állításokat nem erősítették meg független források.

9:41 A városom teljesen elpusztult – ezt mondta a BBC reggeli műsorában Viktoria, egy 27 éves nő, akinek sikerült elmenekülnie az ostromlott Mariupol városából. Azt mondta, hogy a városlakók a pincékben húzták meg magukat, de azok sem biztonságosak az állandó bombázások miatt. Arról is beszélt, hogy sokan már élelemhez és vízhez sem jutnak. Elmondása szerint három gyermekről tud, akik a kiszáradás miatt hunytak el. – A XXI. században élünk, és a városomban gyerekek hallnak meg a kiszáradástól – mondta, hozzátéve, hogy most éheznek. Beszélt arról is, hogy Ukrajnában marad, és megpróbálja megmenteni a Mariupolban rekedt családját. Viktoria egy Mariupoltól 20 kilométerre lévő faluban talált menedéket.

9:20: Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel ellátogatott a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontra, amelyet a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve nyitott meg hétfőn az ukrajnai menekültek számára (MTI). A részletek cikkünkben.

9:12 Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint az orosz–amerikai kapcsolatok a megszakadás szélére jutottak. Erről az Interfax hírügynökség jelentése alapján írt a Der Spiegel. Rjabkov annak apropóján beszélt erről, hogy az oroszok tegnap tiltakozó jegyzéket adtak át a moszkvai amerikai nagykövetnek. A miniszterhelyettes keddi, moszkvai nyilatkozatában egyúttal feltételeket is szabott a párbeszéd folytatásához. Eszerint az Egyesült Államoknak véget kell vetnie az eszkalációnak, ezalatt értve a verbális kommunikációt és a fegyverszállításokat Ukrajnának.

8:50 Ma reggel is közzétette napi jelentését a nagy-britanniai védelmi minisztérium. Eszerint az orosz fegyveres erők csak korlátozott előrehaladást tudtak elérni, csapataik jelentős része vesztegel. Mariupolban heves harcok dúlnak, az oroszok erők az ukrán ellenállás miatt továbbra sem tudták bevenni a várost. Arról is írtak, hogy már 10 millió ukrajnai lakos kényszerült menekülni a háború miatt a lakóhelyéről.

8:42 Oroszország megszakította a Japánnal folyó béketárgyalásokat a Kuril-szigetek hovatartozásáról. A japán miniszterelnök élesen kritizálta a lépést. 

8:02 A nyilvánvaló orosz támadásokra számítva a Kijevhez közeli Boriszpil polgármestere a város elhagyására szólította fel a lakosokat. Felhívása azokra a civilekre is vonatkozik, akik az ukrán fővárostól délkeletre fekvő városba menekültként érkeztek. A kiürítésre vonatkozó felhívást harcászati okokkal magyarázta – írta a Der Spiegel. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy egyszerűbb a fegyveres erők munkája, ahol kevesebb a civil. Volodimir Boriszenko azt is írta a keddre virradóan megjelent közlés szerint, hogy nincs miért a városban maradni, a környékén már harcok dúlnak. A Kijevtől 30 kilométerre fekvő Boriszpolnak a háború előtt 60 ezer lakója volt.

7:31 Termobárikus bomba bevetéséről szóló videót mutatott be a BBC. A videót a magát függetlennek kikiáltó Donyecki Népköztársaság Népi Miliciája készítette, amelyet a brit közszolgálati médium hitelesített. Ezen az látszik, hogy orosz gyártmányú rakétavetőből lőtték ki a tölteteket. A termobárikus bombák pusztítóbbak a hagyományos méretű robbanószerkezeteknél.

7:12 Az ukrán hadsereg állítása szerint az orosz fegyveres erők lőszer- és élelmiszerállománya legfeljebb három napra elegendő tartalékot jelent. Az erről szóló jelentést a Guardian szemlézte. Eszerint hasonlóan rossz a helyzet az orosz haderő üzemanyagellátásában is. Azt is állítják, hogy hétfőn 300 katonát veszített Oroszország. Kitértek arra is, hogy a rakétacsapások folytatására számítanak tüzérséggel, repülőgépekkel. Független források nem erősítették meg az ukrán hadijelentésben foglaltakat.

6:53 Az orosz hadsereg hétfőn számos várost támadott – derül ki a Der Spiegel összegzéséből. Légitámadásról érkeztek beszámolók Kijevből, a második legnagyobb városnak számító kelet-ukrajnai Harkivból, a déli frontról pedig Mariupolból, Odesszából és Mikolajivból. A hetek óta ostromlott Mariupolban a katonai igazgatás közlése szerint az kikötőváros infrastruktúrájának 80 százaléka megsemmisült vagy megrongálódott. Az ENSZ szerint a humanitárius helyzet rendkívül veszélyes, élelmiszer-, víz- és gyógyszerhiány fenyeget.

6:41 Diverzánsnak minősített személyeket vettek őrizetbe Kárpátalján hétfőn – derül ki a Kárpátalja.ma híradásából. Az akcióra a kémelhárítás és szabotázscsoportok elleni intézkedés keretében került sor – közölte Viktor Mikita, a katonai adminisztráció vezetője. A Mikita által közzétett fényképeken az látszik, hogy fegyvereket is lefoglaltak. A portál felidézte, hogy előzetes információk szerint a szabotőrök Ukrajna területén bűncselekmény elkövetésére készültek.

6:30 Az amerikai elnök megismételte azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését fontolgatja Ukrajnában. Erről egy hétfő esti üzleti kerekasztalbeszélgetésen beszélt Joe Biden a Guardian.com beszámolója szerint. Megjegyezték, korábban Oroszország vádolta Ukrajnát azzal, hogy vegyi támadást tervez a saját népe ellen.

6:14 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt szeretné, ha az Oroszországgal kötött valamennyi megállapodásról országos népszavazás döntsön Ukrajnában. Ezt az elnök hétfő este jelentette be televíziós beszédében. Egyúttal elutasította az oroszországi ultimátumokat. Úgy fogalmazott, hogy Ukrajna alapvetően elutasítja az Orosz Föderáció ultimátumait. Zelenszkij azt is kijelentette, hogy ragaszkodik a személyes találkozáshoz orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Zelenszkij videóüzenettel is jelentkezett az éjjel, amelyben az Oroszországgal szembeni ellenállásra szólított fel. Az orosz hadsereget pedig a propaganda rabszolgáinak nevezte.