Tízezer orosz áldozatról írtak egy Kreml-közeli portálon, majd törölték – percről percre

Tízezer orosz áldozatról írtak egy Kreml-közeli portálon, majd törölték – percről percre

Ukrán katona (b) és fegyveres önkéntes (j) egy tüzérségi támadásban megrongálódott lakóépület előtt Kijevben 2022. március 20-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.

Fotó: Rodrigo Abd / MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keddi közvetítésünket itt olvashatja!

  • Szó sem lehet fegyverletételről – üzente Irina a Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, válaszul arra az orosz követelésre, hogy az ukrán fegyveres erők adják át nekik Mariupolt, és csak így nyitnának humanitárius folyosókat.
  • Ukrán hírszerzési értesülések szerint az orosz pénzügyi elit körei merényletet tervezhetnek Vlagyimir Putyin ellen.
  • Szintén az ukrán hírszerzés számolt be arról, hogy a Kreml kiskorú harcosokat is bevetne Ukrajnában - az Unarmija nevű félkatonai ifjúsági szervezet tagjait.
  • Brüsszelbe, majd Varsóba látogat március 25-én Joe Biden amerikai elnök.
  • Egy moszkvai bíróság betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban azzal az indoklással, hogy az anyacég, a Meta „szélsőséges szervezet”.
  • Vasárnap esti hírösszefoglalónkat itt olvashatja.

Keddi közvetítésünket itt olvashatja!

22:35: Az Egyesült Államok évtizedekkel korábban, titokban megszerzett, szovjet gyártmányú légvédelmi felszerelést küld Ukrajnába, hogy ezzel segítsen a kelet-európai országnak védekezni az orosz légi- és rakétatámadásokkal szemben – számolt be hétfőn a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap, nevük elhallgatását kérő kormányzati illetékesekre hivatkozva. Részletek itt>>>

22:00: A háború sújtotta Ukrajnával szomszédos országok önmagukban nem tudják elhordozni azt a terhet, amelyet a befogadottak hatalmas száma jelent, ezért ezektől az államoktól az Európa Tanács tagországainak át kell venniük a menekültek közül – jelentette ki a strasbourgi szervezet Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága. Kiemelték: az Európa Tanács és az Európai Unió tagállamainak a szolidaritás szellemében, együttműködve az Ukrajnával szomszédos országok humanitárius programjaival, lehetővé kell tenniük az oda érkezők csoportjainak befogadását. „Emlékeztetve a humanitárius védelemre szoruló menekültek önkéntes áttelepítéséről és a menekültek önkéntes letelepítéséről szóló, vonatkozó Európa tanácsi határozatra, felszólítjuk a tagállamokat, hogy összehangolt humanitárius vállalás keretében vegyenek át menekülteket az Ukrajnával szomszédos országokból” – fogalmaztak. A befogadásoknak bármilyen fajta, különösen etnikai és nemzeti származáson alapuló megkülönböztetés nélkül kell megtörténniük – szögezték le. (MTI)

21:53: Öt olyan eset volt, amikor orosz erők őrizetbe vettek helyi tisztségviselőket az északi Csernyihiv városában – írja az Interfax-Ukrajna hírügynökség. Az ukrán parlament honlapját idézve az áll, hogy az orosz erők őrizetbe vettek két falu vezetőjét és egy önkormányzati képviselőt, valamint két önkormányzati tisztviselőt is elraboltak. Eközben Kelet-Ukrajnában oroszok elrabolták egy harkovi falu fejét az UNIAN hírügynökség szerint.

21:50: Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott Boris Johnson brit, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel. A Fehér Ház közleményében azt írta, hogy a vezetők „megbeszélték komoly aggodalmaikat Oroszország brutális taktikájával kapcsolatban Ukrajnában, beleértve a civilek elleni támadásokat”. „Kiemelték, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát, többek között biztonsági segítséget nyújtanak azoknak a bátor ukránoknak, akik megvédik országukat az orosz agressziótól, valamint humanitárius segítséget azoknak a millióknak, akik elmenekültek az erőszak elől" – áll a közleményben.

21:40: A Kreml-hez közel álló Komszomolszkaja Pravda (KP) a minisztériumot idézve azt írta egy hétfői cikkében, hogy 9861 orosz katona halt meg a háborúban, ami még az amerikai hírszerzés orosz halálesetekre vonatkozó becsléseit is meghaladja. A sebesültek számát 16 153-nak adta meg. Percekkel később a cikknek ez a része eltűnt az oldalról, de a vonatkozó bekezdésekről képernyőképet tudott készíteni a BBC. A lap szerkesztője, Vlagyimir Szungorkin ezt követően a BBC-nek azt mondta, hogy az információ egy feltörés során került a cikkbe, és azt mondta, hogy a lap később közöl magyarázatot.

21:20: A Szuszpilne ukrán hírportálnak adott interjújában Zelenszkij kijelentette, hogy az orosz féllel folytatott tárgyalásokon elfogadott kompromisszumokat Ukrajna lakosságának népszavazáson kell véglegesítenie. „Kész vagyok beleegyezni bármibe, ha a népünk is velem tart” – fogalmazott Zelenszkij. Az elnök szerint a NATO azért nem veszi fel Ukrajnát a tagjai közé, mert fél Oroszországtól. Szavai szerint vannak viszont olyan országok, amelyek nem adhatnak Ukrajnának NATO-tagságot, de garantálnák a biztonságát és készek mindent megtenni, amely a NATO kötelessége lenne, ha Ukrajna tagja volna a szövetségnek. Egy effajta garancia-vállalást Zelenszkij megfelelő kompromisszumnak tart a NATO-csatlakozási célkitűzés feladásáért cserében. Közben hétfő esti videoüzenetében az ukrán elnök az ellenállás folytatására buzdította az ukrán városok lakóit. (MTI)

20:55: Csütörtökre virradó éjszaka (március 17-én), Koncz Tamás kollégánk a Keletiben vállalt önkéntes segítő munkát az egyik karitatív szervezetnél. Teaosztás, bögrés levesek készítése közben azt is láthatta, hogyan formálódott két hét alatt hatékony, organikus hálózat a segíteni akaró civilek összefogásából – és hogy jelenlétük milyen fontos volt a pályaudvar környékén órákat vagy akár napokat is eltöltő ukrajnai menekültek számára. Riportja itt olvasható!

20:40: A frontvonalakból civileket evakuáló buszokat lövések érték – állítja Ukrajna Zaporizzsja régiójának kormányzója a Reuters szerint. Olekszandr Sztaruk azt mondta, hogy „négy gyermeket kórházba szállítottak”, és az orosz erőket okolta. A hírről beszámoló BBC hangsúlyozta, hogy nem tudta ellenőrizni ezeket az állításokat.

20:33: A román haditengerészet parancsnoksága járőrözésre küldte a Fekete-tenger román felségvizeire a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, miután a Tengeri Vízrajzi Intézet (DHM) pénteken aknaveszélyre adott ki figyelmeztetést a Fekete-tenger észak-nyugati térségére – közölte a román védelmi minisztérium. A tárca közlése szerint a román haditengerészet az utóbbi években fejlesztette a víz alatti fenyegetések elleni harci képességeit, mind a műszaki felszerelés korszerűsítése, mind a tengerészek és búvárok ilyen irányú kiképzése révén. Egyelőre sem a járőröző aknászhajó, sem a – veszélyre figyelmeztetett – kereskedelmi hajók nem észleltek a konstancai kikötő térségében aknákat. (MTI)

20:30: Volodimir Zelenszkij európai közszolgálati műsorszolgáltatóknak adott hétfői interjújában ultimátumnak nevezte az orosz javaslatokat, és leszögezte, hogy ezek elfogadhatatlanok Ukrajna számára. „Mindannyiunkat el kell pusztítaniuk, akkor teljesül az ultimátumuk” – jelentette ki az elnök hangsúlyozva, hogy például Harkivot, Mariupolt vagy Kijevet feladni sem ő, sem az ott élők nem hajlandók. Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy a Kreml fő követelései Ukrajna semleges státusa, a Krím Oroszországhoz tartozásának és a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségének elismerése. Ezekből kizárólag az ország semlegességbe hajlandó Kijev beleegyezni.

20:20: Délig 4444-en kérelmezték menedékeskénti elismerésüket az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál történt regisztrációk alapján. Az idegenrendészet kiemelte: továbbra is minden segítséget megkapnak a háború elől menekülők, a főigazgatóság munkatársai folyamatosan azon dolgoznak, hogy ellássák őket a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal. A főigazgatóság munkatársai hétfőtől a BOK Csarnokban kialakított tranzitváróban is tájékoztatással, koordinálással segítik az Ukrajnából érkezőket, és a menedékeskénti elismerést kérők Budapesten, a Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálati irodán a hét minden napján, munkaszüneti napokon is beadhatják kérelmüket – írták. Hozzátették: az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a háborús területről érkezők egyre nagyobb számban keresik fel a főigazgatóság ügyfélszolgálatait. (MTI)

19:45: Az ukrán fegyveres erők több térségből számoltak be hétfőn az orosz csapatoknak okozott veszteségekről, közben polgári áldozatok hozzávetőleges számáról is érkeztek jelentések. Részletek itt>>>

19:30: Jelentősen romlottak a világgazdaság idei növekedési kilátásai az újult erővel feltámadó infláció és az inflációs nyomást még tovább erősítő ukrajnai háború miatt – áll a Fitch Ratings negyedéves globális előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő 35 oldalas felülvizsgált prognóziscsokra szerint a koronavírus-járvány utáni világgazdasági kilábalásra mindenekelőtt a potenciálisan hatalmas ellátási oldali sokk gyakorol nyomást, az Ukrajna elleni orosz invázió és az Oroszországra emiatt kirótt szankciók ugyanis globális energiaellátási kockázatot jelentenek.

Oroszország a világ nyersolajkínálatának 12 százalékát, a globális földgázellátás 17 százalékát adja, és ha az orosz szállítások hirtelen leállnak, az közvetlen energiahordozó-hiányt okozhat és az energiaellátás adagolását teheti szükségessé Európában – áll a Fitch tanulmányában. A cég ebben a környezetben 0,7 százalékponttal 3,5 százalékra rontotta a világgazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését. (MTI)

19:27: Egy Ukrajna irányából érkező légijármű miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfő este az MTI-vel. Közleményük szerint délután a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja azért rendelte el a magyar vadászgépek felszállását, mert a radaron feltűnt egy azonosítatlan légijármű a keleti országrészben és Szlovákia irányába haladt. Miután a gépek meggyőződtek a légtér biztonságáról, visszatértek a kecskeméti bázisra. Részletek itt>>>

19:18: Veszélyes javaslatok vannak az asztalon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott tanácskozása után. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „az előző hét sem volt könnyű, ez a hét azonban még annál is nehezebb lesz: NATO- és európai uniós csúcs Brüsszelben”. Részletek itt>>>

18:45 Belarusz hamarosan megtámadhatja Ukrajnát a NATO egy név nélkül nyilatkozó hírszerzési tisztviselője szerint írja a The Guardian. Az illetékes a brit lapnak azt mondta: a NATO aggódik, hogy belarusz csapatok is beszállhatnak az ukrajnai háborúba, és szerinte a belarusz kormány most készíti elő a terepet, hogy igazolni tudja egy belarusz offenzíva létjogosultságát, valamint orosz nukleáris fegyverek Belaruszba telepítését. Ukrán illetékesek már korábban figyelmeztették a nyilvánosságot, hogy Belarusz bekapcsolódhat a háborúba – Nem mondom, hogy holnap atomfegyvert telepítenek oda. Azt mondom, hogy politikai lépéseket tettek annak érdekében, hogy képesek legyenek nukleáris fegyvereket fogadni, ha ilyen döntés születik – mondta a forrás. A továbbiakban úgy jellemezte az ukrajnai konfliktust, mint olyat, ami a patthelyzet szélére sodródhat, hiszen az ukrán erők megakadályozták, hogy Oroszország előrehaladást érjen el, ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök nem mutat hajlandóságot arrra, hogy meghátráljon.  – A patthelyzettel az a probléma, hogy „hosszú, elhúzódó küzdelemhez” vezet, amely „súlyos” emberélet-veszteséggel és károkkal jár – mondta. – Itt egyik fél sem nyerhet. Egyik fél sem fog kapitulálni – tette hozzá. 

18:00 Azzal vádolják az orosz állami tévében a háború ellen tiltakozó televíziós szerkesztőt, hogy brit kém – adta hírül több angol médium hétfőn. Marina Ovszjannikovát 30 ezer rubeles  (mintegy 245 eurós) pénzbüntetéssel sújtották. Kirill Klejmenov, az állami televízi egyes csatornájának igazgatóhelyettese kedden úgy reagált az élő adásban végrehajtott tiltakozó akcióra, hogy megvádolta Ovszjannikovát, hogy a brit hírszerzésnek dolgozik, és „elárulta hazáját”. Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma visszautasította a vádakat, és azt közölte: semmilyen kapcsolata nem volt a szerkesztővel, és „ez egy újabb hazugság, amelyet a dezinformációs gépezet terjeszt”

17:27 A BBC 557 orosz katona halálát tudta megerősíteni közölte a brit közszolálati csatorna. Az elesett orosz katonákról hivatalosan közölt számok nagyon változóak: ukrán katonai források szerint 15 ezer orosz katonát öltek meg, de ebben a BBC szerint benne lehetnek a sebesültek is. Az ameikai hírszerzés feleennyi elhunytat valószínűsít. Oroszország eddig egyszer közölt adatokat, március 2-án, akkor 498 áldozatról számoltak be. A BBC név szerint azonosított 557 áldozatot, általában úgy, hogy a lakókörnyezetük hatóságai, egykori iskoláik vagy a média közölte a halálhírüket. A listán egy vezérőrnagy, hét ezredes, egy tengerészkapitány, kilenc alezredes, 20 őrnagy és 70 főtiszt szerepel, a többiek altisztek vagy közlegények.

17:10 Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban hétfőn megnyitott humanitárius tranzitponton – közölte a Miniszterelnökség hétfő délután az MTI-vel. Kiemelték, hogy a tranzitpont szívesen látja további ukrán tolmácsok és önkéntesek jelentkezését is. A lakosságot ugyanakkor arra kérik, hogy az adományokat ne a BOK csarnokba, hanem továbbra is a karitatív szervezeteknek juttassák el. Részletek itt >>>

16:55 Az ukrán külügyminiszter Kínára is számítana az ukrajnai konfliktus megoldása során. Ez derül ki Dimitrij Kuleba Twitter-bejegyzéséből. Ukrajna külügyminisztere arra hívta fel Kínát, hogy vállaljon „fontos szerepet” az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló erőfeszítésekben. Szombaton hasonló tartalmú üzenetet tett közzé Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó, aki az Oroszországgal folytatott tárgyalásokban az ukrán delegáció tagja, és úgy fogalmazott: „Kína a globális biztonsági rendszer fontos eleme lehet, ha helyes döntést hoz, támogatja a civilizált országok koalícióját és elítéli az orosz barbarizmust”

16:30 Ukrajnában csaknem 6,5 millió embernek kellett már elhagynia az otthonát a háború miatt a Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint. Az ENSZ-szervezet vezetője, Antonio Vitorino szerint „az emberi szenvedés és a lakóhely elhagyására kényszerítés mértéke messze meghaladja a korábban elképzelt legrosszabb forgatókönyvet” – írja a Sky News. Az ENSZ illetékese elmondta: emberek ezreinek nyújtanak segítsget, de a leginkább érintett régiókhoz nem tudnak hozzáférni. Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének becslése szerint 3,3 millió gyermek kényszerült elhagyni a lakóhelyét Ukrajnán belül és 1,6 millió menekült az országon kívülre, vagyis összességében minden ötödik ukrán gyermek kényszerült elhagyni a lakóhelyét.

15:59 Berendelte az orosz külügyminisztérium az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét – írja a Sky News. A nagykövett azért rendelték be, mert Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A Reuters szerint a nagykövettel azt közölték, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok közel állnak ahhoz, hogy megszakadjanak. 

15:39 Egy moszkvai bíróság betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban azzal az indoklással, hogy az anyacég, a Meta „szélsőséges szervezet” írja a Deutsche Welle és több más médium. Az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálata fordult a bírósághoz a nyugati közösségi médiaszolgálató betiltása érdekében. Miután már a háború február 24-i kitörése óta blokkolták Oroszországban a két közösségimédia-oldal elérését, most már bírósági döntéssel is rendelkeznek a döntés jogszerűségéről. A biztonsági szolgálat képviselője, Igor Kovalevszkij Moszkva Tverszkoj kerületi bírósága előtt arra hivatkozott, hogy „a Meta tevékenysége Oroszország és az ország fegyveres erői ellen irányul”. A The Guardian tudósítása azt is hozzáteszi: a Whatsapp üzenetküldő alkalmazásra a tilalom nem érvényes, miután az „nem alkalmas információk nyilvános terjesztésére” 

15:15 Az Európai Unió növeli a pénzügyi támogatást és a fegyverszállítást Ukrajnának – jelentette ki a CNN szerint Annalena Baerbock német pénzügyminiszter hétfőn a külügyi tanács rendkívüli ülése előtt Brüsszelben. – Egymilliárd euróra emeljük a katonai áruk vásárlásához szükséges pénzügyi forrásokat, annak érdekében, hogy egyértelművé tegyük, teljes szolidaritással kiállunk Ukrajna oldalán, kiállunk az ukrajnai polgári lakosság védelme mellett – mondta Baerbock újságíróknak. Németország azt is biztosítja, hogy a német gyártók fegyvereladásait a lehető leggyorsabban lebonyolítsák. – Ukrajnának további fegyverekre van szüksége – mondta, biztonsági aggályok miatt nem közölt további részleteket. – Ez életről és halálról szól, egy háború kellős közepén vagyunk, és ezért abszolút óvatosságra van szükség annak meghatározásakor, hogy mely fegyvereket és hova szállítsák – tette hozzá Baerbock, aki szerint be kell zárniuk a „szankciós kiskapukat”.

15:10 Az orosz és az ukrán delegáció 90 perces videohívást tartott hétfőn, és a munkacsoportok a nap folyamán folytatják a megbeszéléseket – közölte az ukrán küldöttség egyik tagja a The Guardian beszámolója szerint. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azt mondta, még nem sikerült komoly áttörést elérni. Arra kérte azokat az országokat, amelyek befolyással bírnak Ukrajna politikájára, hogy „konstruktívabb hozzáállásra” vegyék rá Kijevet. – Ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen találkozzon Zelenszkijjel, nagyobb előrelépésre van szükség a delegációk közötti egyeztetésen – jelentette ki Peszkov.

15:00 Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a különbség. – Más országokkal együtt továbbra is megpróbálunk véget vetni a háborúnak – mondta az izraeli kormányfő hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet által szervezett konferencián. Szavai szerint „még hosszú út áll előttünk, mert vannak vitás kérdések, közöttük néhány alapvető jelentőségű. Az utóbbi időben történt előrelépés a felek között, de még mindig nagyon nagyok a különbségek”. – Az oroszok eredetileg Zelenszkij eltávolítását és Ukrajna hadseregének lefegyverzését követelték, de mindkettő lekerült a napirendről – mondta Bennett, hozzátéve, hogy „Ukrajna alapvető követelése volt a csatlakozás a NATO-hoz, de erről is lemondtak, s így van némi előrelépés”. Bennett miniszterelnök a ynet hírportál szerint azt is kijelentette a rendezvényen, hogy nem ítéli el Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Izraellel szembeni kritikája miatt, és mert a holokauszthoz hasonlította az országa elleni orosz inváziót. Ezzel az ukrán elnöknek az izraeli törvényhozókhoz intézett vasárnapi bíráló megjegyzéseire felelt, melyekben Zelenszkij többször is a holokausztra hivatkozott.

14:33 Oroszország nem gondolja komolyan a béketárgyalásokat – nyilatkozta Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a BBC hírműsorának. Alekszandr Rodnyanszkij szerint a tárgyalások célja, hogy „csapdába csalják a Nyugatot, és azt gondolják, nincs szükség további szankciókra". – A béketárgyalásokat arra használták, hogy elvonják a figyelmet a csatatéren történtekről – tette hozzá, megjegyezve nem lehet egszerre városokat bombázni és a békét keresni.

14:14 Békésen tiltakozó tömegbe lőttek Herszonban – derül ki a közösségi médiában terjedő videó felvételekből. Az egyik videón, amelyet Okszána Pokalcsuk, az az Amnesty International ukrán részlegének vezetője oszott meg a Twitteren, az látszik, hogy a Herszon egyik terén hangosan tiltakozó, de békés tömegben gránát robban, majd lövések hallatszanak, a tömeg pedig a környező utcákba menekül.

Herszon az első város, amely elesett az orosz támadásokban. Azóta a helyi lakosság az utcán tiltakozik a megszállás ellen. A The Guardian beszámolója szerint az ukrán stratégiai kommunikációs központ közölte, hogy az orosz erők sokkoló gránátokat dobtak a tüntetésen részt vevő emberekre. Néhány gránát a tüntetők lába alatt robbant. Az első jelentések szerint legalább ketten megsérültek a tüntetéseken.

13:56 Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren azt közölte, hogy újabb hat egészségügyi intézményt ért támadás Ukrajnában. A tájékoztatás szerint az elmúlt 25 napban, amióta Oroszország támadja Ukrajnát, 52 igazolt támadást hajtottak végre egészségügyi intézémnyek ellen.

13:33 Tízpercenként hullanak le a bombák Mariupolra – mondta a CNN-nek egy ukrán tiszt az ostrom alatt álló városban. Szvjatoszlav Palamar kapitány, a Nemzetőr Azov ezred tagja azt mondta, ő és harcostársai nem adják meg magukat Mariupolban. A tájékoztatás szerint az orosz haditengerészet hadihajói ágyúzzák a várost. – Tegnap a katonák hatástalanítottak négy harckocsit, valamint páncélozott járműveket és csapatokat. Még mindig szükségünk van lőszerre, páncéltörő fegyverekre és légvédelemre – közölte. Moszkva korábban Mariupol átadására szólította fel Kijevet. Az ultimátum hétfőn hajnali 5 órakor lejárt.

13:01 Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere hétfőn ismét kijárási tilalmat jelentett be a fővárosban A Telegramon. A kijárási tilalom helyi idő szerint hétfőn este 8 órakor kezdődik és szerda reggel 7 óráig tart. – Nem nyitnak ki a boltok, gyógyszertárak, benzinkutak, intézmények. Arra kérek mindenkit, hogy szirénák hangjára mindenki maradjon otthon vagy az óvóhelyen. A városban csak a külön engedéllyel rendelkezők mozoghatnak. – mondta. Az ukrán főügyész információi szerint legalább nyolc ember életét vesztette egy bevásárlóközpont elleni orosz támadásban Kijevben, a Podilszkij kerületben.

12:33 Az orosz erők légi indítású cirkálórakétákat lőttek ki hétfő hajnalban az Ukrajna észak-nyugati részén fekvő Nova Ljubomirka közelében található területre, amelyet Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője ukrán katonai kiképzőközpontnak minősített – írja a CNN. Konaszenkov közleményében azt állította, hogy a támadás több tucat áldozatot követelt. A CNN nem tudta ellenőrizni az állítások egyikét sem. Konaszenkov tájékoztatása szerint a cirkálórakéták egy lőszerraktárt és egy gépesített dandár főhadiszállását is megsemmisítették a nyugati Szeletsz falu közelében.

Vitalii Koval, a rivnei regionális adminisztráció vezetője a Telegramon kiadott közleményében elmondta, hogy két orosz rakéta egy katonai gyakorlótér területére csapódott be. Hozzátette, hogy a károkat egy speciális bizottság vizsgálja, a részleteket később hozzák nyilvánosságra.

12:22 Mariupol csatlakozik azon helyek sorához, amelyekről ismert, hogy a múlt háborúiban elpusztultak. Guernica, Coventry, Aleppó, Groznij, Leningrád" – nyilatkozta Görögország mariupoli főkonzulja az athéni nemzetközi repülőtéren. Manolis Androulakisz az utolsó EU-diplomata, aki elhagyta az ostromlott ukrán kikötővárost múlt kedden, majd négynapos Ukrajnán keresztüli utazás Moldován, és Románián keresztül tért vissza Görögországba. – Amit láttam, azt remélem, soha senki nem fogja látni – mondta a CNN hírösszefoglalója szerint Androulakisz, amikor vasárnap megérkezett az athéni nemzetközi repülőtérre.

11:51 Az odesszai hatóságok azzal vádolták az orosz erőket, hogy hétfő hajnalban csapást mértek lakóépületekre az ukrán város külterületén. Ez volt az első ilyen támadás a fekete-tengeri kikötőváros ellen – közölte a Reuters. Gennagyij Truhanov polgármester tájékoztatása szerint a támadásnak nincs halálos áldozata, megjegyezte ugyanakkor, hogy lakóépületeket ért támadás, „ahol békés emberek élnek”. Oroszország tagadja, hogy civilekre célzott volna.

11:12 Az ukrán főügyész szerint legalább nyolc ember meghalt a Kijev Podilszkij kerületben történt vasárnap esti bombatámadásban, amely egy bevásárlóközpontot ért – közölte a CNN. A korábbi hírek hat áldozatról szóltak.

11:07 Az Európai Unió migrációs biztosa arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gyerekeket embercsempészés veszélye fenyegeti. A Reuters beszámolója szerint Ylva Johansson egy észtországi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a háború kezdete óta uniós országokba menekült 3,3 millió ukrán körülbelül fele gyermek. – Ukrajnában sok az árva és a béranyákon keresztül született gyermek, akiket nem vettek fel szüleik. Ez növelte annak kockázatát, hogy elrabolják őket, vagy kényszerörökbefogadás áldozataivá váljanak – mondta, hozzátéve: óriási a veszélye annak, hogy kiszolgáltatott gyermekeket keresnek. A migrációs biztos közlése szerint egyébiránt eddig nagyon kevés kísérő nélküli gyermeket jelentettek az EU határain.

11:00 Már közel 15 ezer orosz katona halt meg az Ukrajna ellen indított offenzívában - állítja az ukrán védelmi minisztérium. A védelmi tárca minden nap közzé teszi az oroszok elleni harc győzelmi eredményeit (az ukrán veszteségekről azonban nem számol be). Friss, hétfői összesítésük szerint az elmúlt három napban az ukrán haderő többek között egy orosz katonai repülőt, három helikoptert, 22 harckocsit, 6 rakéta sorozatvetőt, 10 tüzérségi állást semmisített meg.

Az ilyen beszámolók azonban mindig propaganda célúak, hitelességük nem megerősített. Jellemző, hogy az orosz kormány eddig alig 500 halálos áldozatot ismert el saját oldalán. Ugyanakkor a Metro nevű portál szerint március 13-áig ennek a számnak akár az ötszöröse is igaz lehet. A portál által megszólaltatott belarusz képviselő szerint az orosz halottakat éjszaka, vonaton, repülőn szállítják el a harctérről, majd a belarusz Homel kikötővárosából, hajón szállítják haza.

 

10:34 A Kreml szerint az orosz olajexport ellen bevezetett embargó súlyos csapás lenne Európára, de az Egyesült Államok alig érezni még. Az orosz kormány ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy a múlt héten több uniós állam külügyminisztere is az olajszállítmányok leállítását vetette fel szankciós lehetőségként. A Kreml nem látta elég gyorsnak az orosz-ukrán béketárgyalások folyamatát, és álláspontjuk szerint az eddiginél több eredményt kellene elérni ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy asztalhoz üljön le Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Az orosz kormány egyúttal felháborodott azon, hogy ukrán beszámolók szerint az orosz csapatok nem engednek át civileket az ostromlott városok humanitárius folyosóin. A Kreml szerint ezek az állítások hazugságok. (Guardian, Reuters)

10:21 Telefonos konferenciabeszélgetést tart hétfőn Mario Draghi olasz kormányfő, Joe Biden amerikai elnök, Emmanuel Marcron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, valamint Boris Johnson brit miniszterelnök – értesült a Guardian. Az egyeztetés során a vezetők a közelgő NATO, G7, és Európa Tanács-ülésekre készülnek.

09:56 Legkevesebb hat halottja van a kijevi pláza ellen indított orosz csapásnak - írja a BBC. A Tetravill nevű, Kijev északi agglomerációjában található pláza gyakorlatilag teljesen megsemmisült a vasárnap esti csapás során. A pusztulás nyomaival sokan csak hétfőn reggel szembesültek, ám a robbanások keltette légnyomás Kijev-szerte érezhető volt. A támadás szerves része az orosz megszállók megváltoztatott taktikájának: az embereiket és légi erejüket féltő oroszok tüzérségi tűzzel, föld-föld rakétákkal próbálják megtörni a civil lakosságot és behódolásra kényszeríteni az ukrán városokat.

09:36 Riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit március 21-én, a hajnali órákban egy török felségjelzésű, Moszkvából Isztambulba tartó civil repülőgép miatt – írja az Index, az MTI-re hivatkozva.

A Honvédelmi Minisztérium hétfőn reggel közölte a távirati irodával, hogy egy Moszkvából Isztambulba tartó repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, amely miatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását. A török felségjelzésű gépet a magyar légtérbe érkezéskor a vadászgépek azonosították, majd a magyar–román határig kísérték, ahol elhagyta a magyar légteret. A Gripenek a gép a magyar légtérből való kilépése után a térségben maradtak és járőrfeladatot hajtottak végre, majd ezt követően tértek vissza a kecskeméti bázisra.

09:25 Az orosz erők továbbra sem tettek le Kijev megszállásáról, ezt prioritásnak tekintik - állítja elemzésében a brit védelmi minisztérium. A tárca szerint jelenleg is komoly harcok zajlanak az ukrán főváros északi agglomerációjában, Gosztomelnél visszaszorították az orosz páncélosokat. Bár az ukrán erők meghátrálásra késztették az offenzívát - a megszálló erők fővonala pedig továbbra sem jutott 25 kilométernél közelebb Kijev központjához  - a következő hetekben újabb, az eddiginél is hevesebb ostrom jöhet.

09:10 Pénteken jelentette be a Miniszterelnökség, hogy tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság – azaz a katasztrófavédelem budapesti kirendeltsége – az Ukrajnából a háború elől menekülők számára a Keleti pályaudvar melletti BOK „B” csarnokban hétfőtől, ahol a menekültek az ígéret szerint minden szükséges szolgáltatást megkaphatnak. Azonban ezzel párhuzamosan a kormány a pályaudvarok kiürítéséről is döntött, a menekülteken kívül vasárnap éjfélre a civileknek és önkénteseknek is el kellett hagyniuk a létesítményeket – elvileg a tranzitzónákon belül folytathatják munkájukat. A kiürítés meg is történt, A Telex tudósítói hétfő hajnali ötkor már egy elhagyatott váróteremmel találkoztak.

09:02 A legfrissebb elérhető információk szerint több tízmilliárd forintnyi vagyont tartott orosz értékpapírokban a Rahimkulov család - írja a G7. Az orosz születésű, de magyar állampolgársággal is rendelkező testvérpárról már a háború kirobbanását követő napokban több helyen is megírták, hogy rengeteget buktak a magyarországi befektetéseiken. Ez azonban nem a teljes veszteségük, az orosz részvények és kötvények leértékelődésén is tízmilliárdokat veszíthettek.

08:43 Orosz gyerekeket is bevonnának az Ukrajna elleni hadműveletbe - állítja az ukrán védelmi hírszerzés, egy kiszivárgott hivatalos iratot idézve. A Szergej Szojgu orosz védelmi miniszter által jóváhagyott dokumentum szerint az Unarmija hazafias katonai mozgalom tagjait is bevetnék az Ukrajna ellen indított „különleges műveletben”, vagyis a háborúban. A mintegy félmillió tagot számláló Unarmija résztvevői 8-18 év közötti gyerekek és kiskorúak, akiket a hazafias nevelés keretében fegyverhasználatra, közelharcra, nyomkeresésre és elsősegélyre oktatnak. Az ukrán hírszerzés által bemutatott rendelet hitelessége ugyanakkor nem megerősített.

08:22 Földi pokol – így jellemezte Jaroszlav Zelenjak, ukrán elnöki tanácsadó az oroszok által ostromolt Mariupol jelenlegi állapotát. A folyamatosan támadott városban az épületek nyolcvan százaléka súlyosan vagy teljesen megsemmisült. A romok között vagy az óvóhelyeken 300 ezer civil bujkál. Az víz, áram és fűtésszolgáltatás régóta nem működik, és mivel az élelmiszer, egészségügyi ellátmány fogytán, hamarosan éhínség, járvány is áldozatokat szedhetnek Mariupolban. A szétlőtt utcákon holttestek hevernek, mivel túl veszélyes lenne összegyűjteni és tömegsírba helyezni az áldozatokat – írja a BBC. brit közszolgálati portál szerint Mariupol állapota olyan borzalmas, hogy még egy orosz tábornok is humanitárius katasztrófa kialakulásától tart. Igaz, a katonai vezető nem meglepő módon azt már nem ismerte el, hogy a katasztrofális helyzetért az orosz csapatok a felelősek – teszi hozzá a BBC.

07:53 Orosz rakétatámadás ért egy katonai kiképzőpontot a nyugat-ukrajnai Rovno városban- idézi a BBC a régió vezetője, Vitalij Koval üzenetét. A két orosz rakéta hétfőn kora reggel csapódott be a bázis területére. A BBC hozzáteszi, hogy nem tudják ellenőrizni a jelentés hitelességét.

07:45 Orosz tüzérségi támadásban sérült meg a szumi vegyi erőmű egyik ammóniatartálya -jelentette hétfőn reggel Szumi város polgármestere. Dimitro Zivitszkij szerint egy 50 tonnás tartály talált találatot, ám a kiszivárgó ammónia egyelőre nem veszélyezteti a lakosságot. (Guardian)

07:41 Vasárnap 1871 ukrajnai menekült, köztük 717 gyermek érkezett Budapestre vonattal – írja honlapján a rendőrség. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 20 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket

07:33 Egy chatbot segítségével az ukrán lakosság is hírszerzővé válhat - jelentette az ukrán védelmi minisztérium. Zelenszkij kormánya arra kéri a civileket, hogy a chatbotnak jelezzék, ha valahol orosz alakulatokat, kontingenseket látnak mozogni. Ehhez elég, ha telefonjukat, és a védelmi minisztérium által küldött QR-kódot használják.

07:21 Tüzérségi támadást jelentett az ukrán hadsereg Odessza partjainál - írja a Guardian. A ukrán erők által közzétett videón látható, hogy gránátok csapódnak a Fekete-Tenger vizébe, alig néhány száz méterre a kikötőváros első, partmenti épületeitől. A közel azonos helyen becsapódó lövedékek vélhetően a nyílt tenger felől érkezhettek.

07:12 Belarusz a partizánok földje – írja Twitter-oldalán Franak Viacsorka, a száműzetésben élő belarusz ellenzéki vezető. Viacsorka úgy tudja, a belarusz „partizánok” akadályokat telepítenek az orosz haderő átvonuló szerelvényeinek útjába, megrongálják az orosz hadi szállítmányokat és szórólapokat terjesztenek a belarusz katonák között – így próbálják megakadályozni, hogy a fehérorosz sereg is részt vegyen Ukrajna megtámadásában. (444.hu)

06:59 Próbálja csökkenteni emberveszteségeit az orosz légierő, ezért egyre inkább drónokat használnak a támadások során - jelentette hétfőn az ukrán védelmi minisztérium. Összegzésük szerint az ukrán légelhárítás vasárnap egy orosz repülőgépet, négy drónt és két szárnyas rakétát lőtt ki, az ukrán erők pedig több orosz utánpótlási vonalat is bombáztak vagy rakétáztak. A jelentés kitér arra is, hogy az oroszok által megszállt területeken rendszeressé vált a fosztogatás, az orosz katonák autókat, élelmiszert és háztartási gépeket is zsákmányolnak, amit aztán az Orosz Föderációba küldenek. 

06:42 Izrael nagy erőfeszítéseket tesz, hogy közvetítsen az orosz és az ukrán fél között, így az sem kizárt, hogy a közeljövőben Jeruzsálemben találkozunk majd az orosz kormány delegációjával - jelentette be hétfőn reggel Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök megköszönte a Naftali Bennett, izraeli kormányfő által nyújtott támogatást. (BBC)

06:30 Mérgezés, baleset, fertőzés - több forgatókönyvet is készített az orosz pénzügyi és politikai elit egy csoportja Vlagyimir Putyin félreállítására - állítja Facebook-oldalán az ukrán hírszerzés.  Az orosz elnök meggyilkolására is kész szövetség az ukránok szerint mielőbb visszaállítaná Oroszország és a Nyugat megszakított gazdasági kapcsolatait, és már Putyin lehetséges utódját is kiválasztották. Ez nem más lenne, mint Alexander Bornyikov, az orosz FSZB napokban eltávolított vezetője. A titkosszolgálati vezető elvesztette Putyin kegyeit, miután - a hivatalos verzió szerint - végzetesen elszámolta az ukrajnai invázió várható hatását és eredményeit. A kiszivárogtatott ukrán információ hitelességét más adat nem erősíti meg, ez lehet csupán a Putyin tekintélyét aláásni próbáló dezinformációs kísérlet is.

06:17 Lengyelországba utazik március 25-én Joe Biden amerikai elnök, hogy Ukrajna további támogatásáról és az Oroszország elleni további szankciókról tárgyaljon. Biden azután látogatja meg Varsót, hogy előzőleg Brüsszelben egyeztetett a NATO, a G7 államok és az EU vezetőivel. (Guardian)

06:06 Ammónia szivárog az északkelet-ukrajnai Szumi vegyi üzeméből - írja a Guardian, a város polgármestere, Dimitro Zivitszkij bejelentését idézve. Zivitszkij szerint a szivárgást hétfőn hajnalban fél öt körül észlelték, és az üzem 2,5 kilométeres körzetében lehet veszélyes, ebből a körből kell tehát minél előbb távoznia a lakosságnak

Szó sem lehet fegyverletételről - üzente meg az orosz Védelmi Minisztériumnak Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese. Verescsuk arra az orosz követelésre reagált, hogy az ukránoknak át kellene adniuk a stratégiai fontosságú, az orosz erők által már jórészt porrá bombázott kikötővárost, a támadó erők csak így járulnának hozzá a humanitárius folyosók kialakításához.  Az ukrán politikus szerint az orosz haderőnek azonnal tovább kell engednie a szétlőtt város romok között meghúzódó, szenvedő lakosságát, a hivatalos ultimátumok csak időhúzásnak számítanak.