Miniszterelnökség: Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

Miniszterelnökség: Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már az első délelőtt több száz menekülőnek segítettek a budapesti BOK csarnokban hétfőn megnyitott humanitárius tranzitponton – közölte a Miniszterelnökség hétfő délután az MTI-vel. Kiemelték, hogy a tranzitpont szívesen látja további ukrán tolmácsok és önkéntesek jelentkezését is. A lakosságot ugyanakkor arra kérik, hogy az adományokat ne a BOK csarnokba, hanem továbbra is a karitatív szervezeteknek juttassák el.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a BOK csarnokban kulturált körülmények között több órát is eltölthetnek a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. A kisgyermekes anyák számára baba-mama-sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitponton segítenek nekik eljutni a pályaudvarokra vagy a Liszt Ferenc-repülőtérre is. A menekültek szállításához szükséges buszokat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volánbusz biztosítja.

Akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, azok számára a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást. Azok elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik, a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve.

Ahogy arról lapunk is beszámolt már, a fővárosi pályaudvarokon eddig rengeteg önkéntes a civil szervezetek szervezésében segített az érkezőknek. Hétfőn hajnalig számolták fel ezt a rendszert, hogy a tranzitpontok működjenek.

(MTI)