Az ország legnagyobb menekültszállóját nyitotta meg a Migration Aid Budapesten

Az ország legnagyobb menekültszállóját nyitotta meg a Migration Aid Budapesten

Érkeznek az ukrán menekültek a Migration Aid által bérelt, frissen felújított munkásszállóra. (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 11-én, pénteken délután tette közzé Siewert András, a Migration Aid vezetője a Facebook-on, hogy egy tervezett menekültszálló beindításához önkénteseket keres. A helyszínt addigra megtalálták: az újpesti, Madridi úti, korábban hajléktalanszállóként működött épületet kínai tulajdonosa eredetileg munkásszállás céljaira újíttatta fel. A Migration Aid megkeresésére azonban egyelőre egy hónapra bérbe adta a civil szervezetnek. A felújítás azonban még épp, hogy véget ért, számos szakipari munka, illetve a takarítás hátra volt. Ebben a helyzetben tette közzé Siewert András a felhívást, amire özönlöttek a felajánlások: volt aki takarítást, pakolást, szerelést ajánlott fel, mások tisztítószereket, ágyneműket, gyerekjátékokat hoztak.

A Facebook-bejegyzés közzétételétől számított 24 óra elteltével készen állt a szálló: kitakarítva, az ágyak megvetve, élelmiszer bekészítve, a regisztrációs pont felállítva. Nagy szükség volt egy ilyen szállásra: a pályaudvarokra érkezők jó része 1-3 éjszakát tölt Magyarországon, így csupán átmeneti segítségre van szüksége. A Migration Aid a menekültáradat kezdetétől jelen van a fontosabb csomópontokon, Budapesten a Nyugati és a Keleti pályaudvaron, valamint a záhonyi vasútállomáson, önkénteseik összekötik a szálláshelyekre, fuvarra vonatkozó civil felajánlásokat a szükséget szenvedőkkel. Mivel az elmúlt években a menekültellenes propaganda nyomán a nagy befogadóképességű állami menekültszállókat felszámolták, így központi, kormányzati intézkedés a háború első hónapjában az Ukrajnából érkezők tömeges elhelyezésére nem létezett.

Ezt a méltatlan helyzetet próbálta orvosolni a Migration Aid a rendelkezésére álló civil forrásokkal, önkéntesek részvételével. Munkájukhoz ugyanis egyetlen forint állami segítséget sem kapnak, a menekültszállón dolgozók mindegyike szabadidejét áldozza arra, hogy az érkező családok, jórészt nők és gyermekek megfelelő körülmények között készülhessenek a továbbutazásra. Amint a menekültszálló sajtóbejárásán elhangzott, a szervezet vezetője, kommunikációs szakembere, illetve a szállás menedzsere csupán néhány hete ismeri egymást, utóbbiak önkéntesként csatlakoztak a közelmúltban a civil szervezethez. 

Elődi Marci amikor épp nem a menekültszállás ügyeit koordinálja, mérnök-informatikusként dolgozik. Azt mondja, mostanában minden szabadidejét itt tölti, csak aludni jár haza. A háromszáz főt befogadni képes szállásról a sajtó képviselőinek hangsúlyozta, ide jórészt nőket és gyermekeiket fogadják be, de nem akarnak családokat szétszakítani, így ha az apa is velük érkezik, akkor igyekeznek őket külön, fürdőszobával ellátott lakrészbe elszállásolni. Az itt megszálló emberek csupán pár napig maradnak, jó részük már pontos tervvel rendelkezik arra nézve, melyik nyugat-európai országba utazna tovább, de a vonat-és repülőjegyek beszerzésében, hivatalos ügyek ellátásában is segítik őket. 

Horváth Viktóriától, a Migration Aid kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, Bécs városával együttműködve heti három alkalommal buszjáratokat is indítanak a Madridi úti szállástól az osztrák fővárosba. Ott sem hagyják azonban magukra a menekülteket, a civil szervezet Bécsben élő magyar önkéntesei várják őket. Akik továbbutaznak, azokat a bécsi főpályaudvaron segítik, az Ausztriában maradókat pedig egy másik fővárosi helyszínen hozzák össze az osztrák menekültügyi szakemberekkel. Az osztrákokat pontos kimutatás szerint tájékoztatják a Budapestről érkező buszok menekültjeinek adatairól, hányan utaznak, kik maradnának és kik utaznak tovább Bécsből.

A Madridi úti szálláson ottjártunkkor nagy volt a forgalom: egy teherautó éppen magánfelajánlásból mosógépet hozott, a bejáratnál elhelyezett regisztrációs pontnál öt önkéntes koordinálta a beérkező ukránok regisztrációit, segített a hivatalos ügyek intézésében, információk megosztásában. A szintén földszinti étkezőben jórészt nők és gyermekek, Elődi Marci tájékoztatása szerint napi egy alkalommal meleg ételt is kapnak, amit a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége biztosít számukra. De a Migration Aid nagyon sok élelmiszer-adományt is szétoszt, azt mondják, amint valamiből hiány mutatkozik, meghirdetik a Facebook-csoportjukban és máris érkeznek a felajánlások. Az étkező másik szegletében játszósarok, itt a Hintalovon Alapítvány önkéntesei, terapeutái foglalkoznak a háborús traumákat szenvedett kicsikkel. „Ahogy telik az idő, egyre szomorúbb arcú kisgyerekek érkeznek” – jegyzi meg lapunknak Siewert András. „Kezdetben főleg azok jöttek, akiket a háború szele csak messziről csapott meg, mostanra viszont a bombázott városokból is sokan vannak itt. Traumatizált, a végletekig elcsigázott emberek.”

Ahogy a lépcsőn felhaladunk a szobákhoz, mindenütt segítőkkel találkozunk: egy férfi szabadidejében wifi-t szerel, nők felmosóvödörrel, fertőtlenítőkkel és frissen mosott ágyneműkkel járják a ma kiürített szobákat. A szállóban 60 szoba található, három nagy közös (női) fürdő, a szobák többsége 4-5 fős és mintegy 25 szobának saját fürdőszobája van. A megnyitástól számított egy hét alatt mintegy 700 menekült fordult itt meg. 

„Sokat jelent nekik, hogy amikor végre megérkeznek, nem egy óriási nyitott teremben kell lepihenniük, hanem lehetőség van egy kis privát térre” – mondja Marci. Az egyik folyosó végén orvosi szoba, amint megtudjuk, a Migration Aid a felajánlásoknak köszönhetően abban is tud segíteni, hogy akinek a továbbutazáshoz covidteszet kell elvégezni, azt biztosítsák számukra. 

Siewert András azt mondja, jelenleg körülbelül 2 hónapra elég kapacitással rendelkeznek, amiből a menekültszállót működtetni tudják. Sokan jelentkeznek önkénteskedni, ennek köszönhető, hogy amikor egy éjszaka elromlott a fűtés, rögtön találtak valakit, aki megszerelte, vagy hogy folyamatosan van 1-2 tolmács, aki segíti a kommunikációt, illetve éjszaka is tudják működtetni a regisztrációs pultokat, hiszen vannak, akik ekkor érkeznek a vonattal. Felajánlásokat természetesen folyamatosan elfogadnak, a Migration Aid és a Migration Aid Madridi úti menekültszállás elnevezésű Facebook-csoportokban jelzik, mikor mire lenne a legnagyobb szükség.

A Madridi úti menekültszállón jelenleg azoknak tudnak segíteni, akik Záhonyban vagy a budapesti pályaudvarokon a Migration Aid segítségét kérik és onnan szállítják őket az újpesti szállóra. A szervezet vezetői kérik, hogy aki önkénteskedne vagy tárgyi adományt szeretne eljuttatni számukra, az a fent említett Facebook oldalakon keresztül vegye fel velük a kapcsolatot. 

Munkájukat és a többi segélyszolgálat működését az tehetné még hatékonyabbá, ha létezne valamiféle állami koordináció, ami összekötné a szükséget szenvedőket a segítőkkel, illetve a felajánlásokkal. Siewert András szerint Budapest Főváros a kezdetektől végez ilyen koordinációt, de az állami szerepvállalás hiánya sok nehézséget okoz. „Egyre többen érkeznek és egyre magasabb lesz azok száma, akik itt szeretnének maradni, hiszen egy idő után Nyugat-Európa is megtelik. Jelenleg nincs hivatalos adat arról, hányan maradnának, ők hol kaptak szállást, milyen ellátásra lenne szükségük, mi lesz a gyermekeik sorsa. Sok településen tanácstalanok, mi a hivatalos teendő, ha menekültek telepednek ott le: volt olyan vidéki önkormányzat, ahonnan minket hívott a védőnő, a körzeti orvos és az önkormányzat is ezzel kapcsolatban, hogy segítsünk.”

Ami az állami szerepvállalást illeti, lehet, hogy ez erősödni fog, miután pénteken megjelent a hír, hogy hétfőtől a BOK "B" csarnokban alakít ki tranzitvárót alakít ki a Fővárosi Védelmi Bizottság, és itt olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés. Ezzel eddig adós maradt az álla, de még nem tisztázott minden kérdés, így például az sem, hogy ezután minden menekültet ide irányítanak-e, illetve hogy a budapesti pályaudvaroknál segítő civil szervezetek és önkéntesek folytathatják-e a munkájukat.