Izraeli miniszterelnök: Előrelépés történt Kijev és Moszkva között, de még mindig nagy köztük a szakadék

Izraeli miniszterelnök: Előrelépés történt Kijev és Moszkva között, de még mindig nagy köztük a szakadék

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szerint előrelépés történt Kijev és Moszkva között a közvetítés során, de még mindig nagy köztük a különbség. – Más országokkal együtt továbbra is megpróbálunk véget vetni a háborúnak – mondta az izraeli kormányfő hétfőn a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet által szervezett konferencián. Szavai szerint „még hosszú út áll előttünk, mert vannak vitás kérdések, közöttük néhány alapvető jelentőségű. Az utóbbi időben történt előrelépés a felek között, de még mindig nagyon nagyok a különbségek”. – Az oroszok eredetileg Zelenszkij eltávolítását és Ukrajna hadseregének lefegyverzését követelték, de mindkettő lekerült a napirendről – mondta Bennett, hozzátéve, hogy „Ukrajna alapvető követelése volt a csatlakozás a NATO-hoz, de erről is lemondtak, s így van némi előrelépés”.

Bennett miniszterelnök a ynet hírportál szerint azt is kijelentette a rendezvényen, hogy nem ítéli el Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Izraellel szembeni kritikája miatt, és mert a holokauszthoz hasonlította az országa elleni orosz inváziót. Ezzel az ukrán elnöknek az izraeli törvényhozókhoz intézett vasárnapi bíráló megjegyzéseire felelt, melyekben Zelenszkij többször is a holokausztra hivatkozott.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy noha szerinte a holokausztot nem szabad semmihez sem hasonlítani, de megérti az ukrán nép szenvedését. – Hazája és népe nagyon súlyos háborúban él – fogalmazott. – Sok száz halott, milliónyi menekült. Nem tudom elképzelni, milyen az ő helyében lenni – mondta, hozzáfűzve, hogy „mégis, én, személy szerint, úgy vélem, hogy a holokausztot semmivel sem szabad összevetni”.

Előzőleg, hétfő reggel, Bennett az Ukrajnának nyújtott jelentős izraeli segítséget hangsúlyozta a Ben-Gurion repülőtéren, ahonnan útnak indult Ukrajnába az izraeli küldöttség egy terepkórház felállítására. – Izrael több hete, az első pillanattól kezdve segítséget nyújt különböző csatornákon – mondta a kormányfő, miután Zelenszkij azért is bírálta Jeruzsálemet, mert nem ad katonai segítséget, fegyvereket, s még védelmi felszerelést jelentő kabátokat és sisakokat sem küldött.

A háborúról szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja!

(MTI)