Egyre dühösebbek a francia gazdák

Egyre dühösebbek a francia gazdák

Fotó: Twitter/France Bleu Gironde

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dühös gazdák okoznak közlekedési dugókat Franciaországban a héten – derült ki a Le Point cikkéből. Hauts-de-France-tól a Côte d'Azurön át Bretagne-ig zajlottak az akciók január 24-én, az FNSEA gazda-szakszervezet elnöke, Arnaud Rousseau pedig az akciók fokozódását ígérte a TF1 csatornán. A szervezet most péntekig nyolcvanöt megyében jelentett be demonstrációkat. Az érintettek elmondása szerint a francia mezőgazdaság tizenöt éve folyamatosan veszít a lendületéből, a mindenféle új normák nem kellőképp rugalmasak, nehéz hozzájuk alkalmazkodni, és lemaradnak külföldi versenytársaiktól. A tiltakozók ezért is egyenlő feltételeket követelnek a kormánytól.

Egy elzászi szarvasmarha-tenyésztő, Dominique Daul a Le Pointnak arról beszélt, hogy ő Strasbourg blokádjában vesz részt. A maga részéről is kevesebb kötelező érvényű normát követel. Mint mondta, maga is traktorral vesz részt a megmozdulásban, társaival pedig négyszáz traktoros jelenlétére számítanak. Mindez jóval több, mint a szokásos akcióiknál, melyek során ötven-száz munkagép szokott felvonulni. Készek kitartani akár két napig, vagy visszatérni a következő hetekben. Daul azt mondta, annyit kérnek csak, hogy hagyják őket békén. Akár a február végi agrárkiállításig is hajlandóak folytatni akcióikat.

A szarvasmarha-tenyésztő a Le Pointnak kifejtette, saját szakterületén – ahogy máshol is – azt látja, hogy egyre csökken a gazdák száma. Ezt különösen nem tartja elfogadhatónak egy olyan agrárország esetében, mint amilyen az övék. A különféle direktívák kapcsán példaként említette, hogy a nitrátelv megtiltja az állatállományból származó ürülék január 15-e előtti eltávolítását. Csakhogy idén január 15-e után ezt már nem tudták megtenni, mert elfagytak a talajok. Az ügyintéző irodákban mégsem vették figyelembe a helyszíni valóságot, a talajviszonyokat. Ezért rugalmasságot kérnek, és azt, hogy hagyják őket békében dolgozni.

Ráadásul úgy látják, a franciánál jóval kevésbé szigorú szabályozás alá eső import termékekkel kell versenyezniük. Problémásnak látják továbbá azt is, hogy tilos a terményeiket egyes olyan termékekkel kezelniük, amelyek közben az Európai Unió más tagállamaiban használatban vannak. Egy másik jellemző példaként hangzott el, hogy a fipronil hatóanyagú, bolha elleni készítmények alkalmazhatóak macskáknál, de baromfinál például nem. Alternatív megoldásról ugyanakkor nem tudnak, így azt kérik, ha már tiltják ezt, legalább találjanak számukra valami másik bevethető eszközt.