Hosszú időre börtönbe zárnák Navalnijt, Putyin fő ellenlábasát

Hosszú időre börtönbe zárnák Navalnijt, Putyin fő ellenlábasát

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz bíróság kedden nagy értékben elkövetett csalásban és egy bíró megsértése vádjában találta bűnösnek Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb hazai ellenfelét, Alekszej Navalnijt – írja a Reuters.

Az Ukrajna ellen éppen háborúzó Vlagyimir Putyin legfőbb politikai ellenfelét nemcsak csalás, hanem a bíróság megsértése miatt is állították ismét bíróság elé. Navalnij jelenleg is két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban. Azután került börtönbe, hogy az Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett büntetését tavaly februárban próbaidő megszegése miatt tényleges szabadságvesztésre módosították.

Az orosz ügyészség most 13 év börtönbüntetést kért Navalnijra, ráadásul fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a perben. A végső ítélet még a keddi nap folyamán várható.

Navalnij az MTI híradása szerint mindkét vádpontban ártatlannak vallotta magát. A pert jogvédő szervezetek és a vádlott támogatói politikai indíttatásúnak tartják.

Navalnijt korábban novicsok idegméreggel mérgezték meg, kómába került, de túlélte. Gyógykezelését Berlinben végezték, ezzel sértette meg a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.