Lengyelország kész atomfegyvereket fogadni

Lengyelország kész atomfegyvereket fogadni

Andrzej Duda lengyel elnök az amerikai hadsereg 3. gyalogos hadosztályánál a Georgia állambeli Savannahban 2024. március 13-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén a Nuclear Sharing NATO-program keretében, ha a szövetségesek úgy döntenek – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt lengyel napilapnak. Az MTI szemléje szerint ezt azzal indokolta, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is. Emiatt pedig Varsó kész a katonai szövetség keleti szárnyának biztonsága érdekében atomfegyvert fogadni. Duda a lapinterjúban azt is mondta: a kérdés „bizonyos ideje” a lengyel–amerikai tárgyalások napirendjén szerepel.

Az 1950-es években elindított Nuclear Sharing program értelmében a NATO atomfegyverrel nem rendelkező tagállamai is tárolhatnak ilyen fegyvereket saját területükön.

A Duda nyilatkozatára reagált a Kreml is. Dmitrij Peszkov szóvivő azt közölte, hogy Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek. – A katonák természetesen elemezni fogják a helyzetet, ha ezek a tervek valóra válnak, és bármilyen helyzetben megtesznek mindent, ami csak szükséges, minden szükséges válaszlépést, hogy garantálják biztonságunkat – fogalmazott Peszkov az MTI szerint.