Franciaországban a covid alatt több gyerek született, mint előtte

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban a koronavírus-járvány miatt tavaly is jelentős volt a többlethalálozás, de alacsonyabb mértékű, mint 2020-ban, a születések és a házasságok száma viszont tavaly már meghaladta a válság előtti szintet is. A kettős folyamat eredményeként az ország lakosságának száma 81 ezerrel nőtt, és megközelíti a 68 milliót - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) kedden közzétett jelentéséből.

A lakosság 0,3 százalékos növekedéséhez a legálisan, munkavállalás vagy családegyesítés céljából érkező bevándorlók (140 ezer) is hozzájárultak, így 2022-ban Franciaország lakossága elérte a 67,8 milliót. Az INSEE ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a születések száma - a 2020-as jelentős visszaesés után - a vártnál magasabb volt tavaly.

A születések száma 2020 elején történelmileg alacsony szinten volt, még függetlenül a koronavírus-járványtól. Kilenc hónappal az első szigorú általános karantén után, 2021 elején is további visszaesés volt megfigyelhető az előző évhez képest. A járvány és az azzal járó bizonytalanság a statisztikai hivatal szerint még inkább elijesztette a párokat 2020 tavaszán a gyerekvállalástól, és arra ösztönözte őket, hogy elhalasszák a családtervezést.

Az év végén, 2020 decemberének közepe és 2021 februárjának közepe között további 10 százalékos csökkenést mértek a születések számában, majd márciusban és áprilisban a születések száma hirtelen elkezdett emelkedni, nyártól pedig ugrásszerű növekedés történt. 2021-ben az év végéig 738 ezer gyerek született, ez 3 ezerrel több, mint 2020-ban. Ezzel megszakadt az a csökkenő tendencia, amely 2015 és 2020 között volt megfigyelhető. A termékenységi mutató, azaz az egy nőre jutó gyermekek száma is ismét emelkedett, a 2020-as 1,82-ről tavaly 1,83-ra.

A többlethalálozás tavaly 7,1 százalékos (44 ezer fő) volt a járványt megelőző 2019-hez képest, 2020-ban, a járvány első évében viszont 12 ezerrel kevesebben haltak meg. Szakemberek szerint a koronavírus-járvány tényleges hatásainak megállapításához figyelembe kell venni a lakosság elöregedését, amely automatikusan a halálozás emelkedésével jár, a koronavírus okozta Covid-19 betegség nélkül is. De figyelembe kell venni az orvostudomány fejlődését is, amelynek köszönhetően egy adott korosztályban csökken a halálozás esélye.

Az INSEE megállapítása szerint a járvány tavaly 35 ezerrel több halálesetet okozott a várthoz képest, míg 2020-ban 47 ezer francia életét követelte a koronavírus. A születéskor várható élettartam, amely korábban minden évben nőtt, a járvány első évében, 2020-ban 0,5 évet csökkent a nők és 0,6-t a férfiak számára. Tavaly viszont már emelkedett a járványt megelőző szinthez képest, a nők számára jelenleg 85,4 év (+0,3), és 79,3 év (+0,2) a férfiak számára.

 

(MTI)