Frontex: Rekordszintű az illegális migráció a Földközi-tenger középső medencéjében

Frontex: Rekordszintű az illegális migráció a Földközi-tenger középső medencéjében

Hajóra szállni készül Lampedusa kikötőjében mintegy 700 illegális bevándorló, hogy a szicíliai Messinába és Cataniába szállítsák őket 2023. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is rekordszintű, az előző év azonos időszakához képest közel megkétszereződött az illegális migránsok száma a Földközi-tenger középső medencéjében január és augusztus között – közölte az MTI az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai alapján.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első nyolc hónapjában a főként Olaszországot érintő, a Földközi-tengeren kialakult migrációs útvonal volt a legaktívabb. A tagállami hatóságok itt csaknem 114 300 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel ebben az időszakban, ami a legmagasabb 2016 óta ezen az útvonalon. Ugyanitt augusztusban 25 152-en próbáltak meg az Európai Unió területére jutni. A Frontex szerint a magas migrációs adatok oka egyebek mellett az, hogy az embercsempészek ebben a térségben alacsonyabb árakon dolgoznak, mivel a bűnözői csoportok között is élénk verseny alakult ki. A tengeri átkelések továbbra is rendkívül veszélyesek, idén eddig több mint 2325 ember veszett a Földközi-tengerbe.

A január és augusztus közötti időszakban a nyugat-balkáni országokon keresztülhaladó migrációs útvonal volt a második legaktívabb, ahol több mint 70 550 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba. Az adat az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos csökkenést mutat, nagyrészt a szigorúbb vízumpolitikák miatt. Az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon január és augusztus között mintegy 36 250-en próbálkoztak az átkeléssel, ami 13 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának számaitól.

 

Címkék: Frontex