Indiában gyártani kezdik a koronavírus elleni vakcinát

Indiában gyártani kezdik a koronavírus elleni vakcinát

Fotó: Glix.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az indiai Serum Institute, a világ legnagyobb vakcinagyártója elkezdi gyártani az Oxfordi Egyetem kutatóinak ígéretes koronvírus-oltását annak ellenére, hogy annak klinikai tesztjei csak a napokban kezdődtek el és több hónapig tartanak – írja a Napi.hu a Busines Insider cikkére hivatkozva.

Az Oxford Vaccine Group, az oltás fejlesztője azzal állt a nyilvánosság elé, hogy hAdOx1 nCoV-19 elnevezésű vakcina szeptemberre készülhet el. Az első két kísérleti személynek április 23-án adták be a készítményüket, és a kísérletet – amely a brit kormány anyagi támogatását is élvezi – 1100 személy részvételével folytatják.

Adar Poonawalla, az indiai vállalat vezérigazgatója a Times of India sajtóorgánumnak azt nyilatkozta, azért döntöttek az azonnali gyártás mellett, mert nem akarnak hónapokat várni az eredményre. Az a céljuk, hogy havi ötmillió oltásra futtassák fel a termelést az első hat hónapban, amit később tízmillióra növelhetnek. Ezzel elébe mennének a gigantikus keresletnek, s így szeptember-októberre 20-40 millió oltóanyag állhat készen szállításra. A termékükre nem kérnek szabadalmi védettséget, és olcsón kínálják majd. Indiában 1000 rúpia (4300 forint) lesz az ára egy oltásnak.

A németek és az angolok már tesztelik a koronavírus elleni oltóanyagot | Magyar Hang

Sarah Gilbert professzor, aki az oxfordi teamet vezeti, két hete azt mondta, hogy szeptemberre derülhet ki, hogy az oltásuk hatásos-e a korona vírus ellen vagy sem. A brit kutatók január elején kezdték fejleszteni vakcinájukat, és március közepén jelentették be, hogy ígéretes megoldást találtak. Gilbert és csapata korábban sikeresen hozott létre egy oltást egy másik koronavírusfajta, a Közel-Keleten pusztító Middle East Respiratory Syndrome (MERS) ellen.