Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünetet meghosszabbítására

Izrael és a Hamász is hajlik a tűzszünetet meghosszabbítására

Az izraeli hadsereg által kiadott képen a 9 éves Emily Hand, szabaduálsa után átöleli édesapját egy izraeli kórházban (Forrás: AFP via Europress/Israel Army)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izrael és a Hamász is kész folytatni az eredetileg hétfőn még tartó, ám utána megszűnő tűzszünetet, ha további túszok és fogva tartott palesztinok szabadulthatnak ki és humanitárius segély érkezik az övezetbe – jelentette a helyi média hétfőn. Az egyezmény meghosszabbítása esetén minden újabb tűzszüneti napért tíz izraeli túszt engednek el, cserébe harminc palesztinért és humanitárius segélyekért. A Hamász bejelentette szándékát a fegyverszünet meghosszabbítására, és a felek egyiptomi és katari közvetítéssel tárgyalnak az folytatásról. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy üdvözlendő lenne, ha minden további napon további tíz elhurcolt szabadon bocsátható lenne.

Ugyanakkor az izraeli politikus a háború folytatásának fontosságáról is beszélt Joe Biden amerikai elnökkel folytatott vasárnap esti telefonbeszélgetésén. Elmondta neki, hogy az egyezmény után minden erejükkel visszatérnek, hogy megvalósítsák céljaikat: a Hamász felszámolását és az összes túsz szabadon bocsátását. A Fehér Ház beszámolója szerint beszélgetésük során Biden amerikai elnök és Netanjahu egyetértett abban, hogy „a munka még nem fejeződött be, és folytatják a munkát az összes elrabolt kiszabadításáért”. Emellett Washingtonban azt is közölték, hogy a két vezető tárgyalt az ellenségeskedések beszüntetéséről és a Gázai övezetben szükséges humanitárius segélyek növeléséről is. Netanjahu köszönetet mondott az elnöknek fáradhatatlan erőfeszítéseiért a közvetítésben és a megállapodás teljes körű végrehajtásában.

Izrael vasárnap este megkapta az egyezmény jelenlegi állás szerint utolsó, negyedik napján, hétfőn kiszabaduló tizenegy túsz névsorát, és a hatóságok értesítették az elraboltak családtagjait. Még közel 180 izraeli túsz van a Hamász fogságában, köztük gyermekek, nők, idősek a Gázai övezet melletti településekről, valamint fiatal férfiak és nők is, akiket egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, vagy katonaként szolgáltak az övezet melletti, a terrortámadás idején elfoglalt laktanyákban. A Gázai övezetet uraló Hamász eddig 39 elhurcolt Izraelit engedett szabadon az ideiglenes tűzszünet első három napján. A megállapodás értelmében 150 fogva tartott palesztint engednek ki izraeli börtönökből.

(MTI)