Jó hírünk van a Kazahsztánba készülőknek: mától elfogadják a magyar védettségi igazolványt

Jó hírünk van a Kazahsztánba készülőknek: mától elfogadják a magyar védettségi igazolványt

Gál János szülész-nőgyógyász főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. június 20-án. MTI/Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy Kazahsztán és Magyarország kölcsönösen elismerik egymás védettségi igazolványait, függetlenül az oltás típusától, írja a Telex. Ez utóbbi, mint ismeretes, egyébként sem szerepel a magyar plasztikkártyán, ahogy az sem, hogy az illető megkapta-e a második oltást, és azt mikor. Vagyis a magyar védettségi igazolvány nem igazolja a tényleges védettséget (még akkor sem, ha a kínai Sinopharm oltásról azt feltételezzük, hogy minden esetben hatásos – pedig nem az).

Ezzel 17-re nőtt azon országok száma, amelyekkel kétoldalú egyezményt sikerült kötni az oltások elfogadásáról. Ezek: Marokkó, Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország. Vagyis teljes Nyugat-Európa hiányzik e körből.

Az egész unióban érvényes védettségi igazolvány várhatóan a jövő hónap elejétől lép életbe, de ez csak az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott (nyugati) vakcinákat ismeri majd el. Így a Sinopharmmal és Szputnyikkal oltottak nem kaphatják meg.