Kína katonai akciót tervez Tajvan közelében

Kína katonai akciót tervez Tajvan közelében

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kína bejelentette, hogy katonai őrjáratot tervez a Tajvani-szoros felé, hogy „a releváns országok” figyelmét felhívják a rossz kijelentésekre, melyeket Tajvannal kapcsolatosan tettek – a bejelentésről a Reuters közölt pár soros hírt, amelyet a Portfólió.hu idézett. A tájékoztatásból nem derül ki, hogy pontosan milyen jellegű „őrjárat” lesz az akció és az sem, hogy milyen fegyvernemmel teszi majd meg Kína. Valószínűleg a légierő néhány gépével, esetleg a haditengerészet pár hajójával tesznek pár kört a térségben.

Kína az elmúlt hónapokban szinte heti rendszerességgel hatolt be Tajvan légvédelmi azonosítási zónájába katonai repülőgépekkel. Ezeket a behatolásokat nem kísérte előzetes bejelentés, ezért szokatlannak mondható a mostani felhívás ténye. Kína azt vette valószínűleg zokon, hogy európai Uniós tisztségviselők a szigetcsoport vezetésével tárgyaltak. Mint ismert, Kína saját területének tartja Tajvant és épp a napokban jelentette be, hogy „keményen megbüntetnek” mindenkit, aki támogatja a szigetcsoport függetlenségét.

Címkék: Kína, hadművelet, Tajvan