Kínában először fertőzött embert a H3N8 madárinfluenza

Kínában először fertőzött embert a H3N8 madárinfluenza

Madárinfluenza miatt leölt pulykák (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A madárinfluenza-vírusról ismert, hogy rendkívül fertőző, és az első emberi fertőzések a kilencvenes években történtek. A H3N8 vírusról azonban eddig nem volt ismert emberi fertőzés (vagy legalábbis nem vált nyilvánossá). Most azonban a kínai Országos Egészségügyi Bizottság nevű közegészségügyi hivatal bejelentette, hogy egy négyéves kisfiút megfertőzött a vírus, amikor kontaktusba került a család otthon nevelt csirkéivel és varjúival.

A madárinfluenza bizonyos törzsi képesek embert fertőzni, de a fertőzések ritkák, és általában nagyon szoros kontaktus kell hozzá madarakkal. Viszont a H3N8 influenzavírus a madarak között nagyon elterjedt, és kimutatták már lóból és kutyából is.

A Guardian által megkérdezett virológusok szerint időről-időre átugrik a vírus az emberre, de ezek az esetek elszigeteltek maradnak, és a fertőzött emberek nem fertőznek meg másokat. Így jelen pillanatban nincs ok az aggodalomra.

Viszont a jövő kiszámíthatatlan. Egyre több influenzafertőzésről számolnak be a madarak között, és ez egyre több alkalmat jelent a vírus számára a mutálódásra, illetve esetleg a fertőzött ember szervezetét fertőző másik (emberi) influenzatörzzsel való hibridizációra is, aminek következtében már kialakulhat egy emberek között is terjedő új influenzavírus.

Nem a H3N8 az egyetlen madárinfluenza-törzs, ott van a H5N8, a H7N9 vagy a H10N3 is, a szakértők szerint ezeket mind monitorozni kéne ahhoz, hogy időben felfedezhessünk egy aggodalomra okot adó, esetleg az emberre is veszélyes változatot, ami esetleg újabb pandémiát indíthat el. 

Az Egyesült Királyságban megtiltották a szabadban tartott tyúkoktól származó tojás forgalmazását, mert az országban majdnem 100 madárinfluenza járvány tört ki az utóbbi időben. Ezekben öt ember fertőződött meg, legutóbb januárban egy férfi, aki a házban tartott kacsáktól kapta el a vírust.

Címkék: madárinfluenza