Az iráni rezsim kínzással fenyegeti a demonstráló focisták családjait

Az iráni rezsim kínzással fenyegeti a demonstráló focisták családjait

A himnuszt nem éneklő iráni válogatott (Fotó: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emlékezetes, hogy az iráni labdarúgó-válogatott az első világbajnoki meccsén Anglia ellen nem volt hajlandó énekelni a nemzeti himnuszt, amit sokan az otthoni elnyomás, illetve a több száz tüntető meggyilkolása elleni tiltakozásként értelmeztek. Ez az akciójuk meglehetős zárójelbe tette a nyugati válogatottak „bátorságát”, akik egy sárgalaptól való félelmükben nem mertek szivárványos karszalagot felvenni.

Az iráni tiltakozásnak meg is lett az előre borítékolható következménye: az iráni Forradalmi Gárda (vagyis a rezsim titkosrendőrsége) Katarba küldött több tucatnyi ügynöke azzal fenyegette meg a játékosokat a második, Wales ellen vívott meccs előtt, hogy letartóztatják és megkínozzák a családjaikat – a CNN értesülése szerint. A demonstráció előtt még ajándékokkal (például autóval) kecsegtették a játékosokat, de a tüntetés után átváltottak a nyílt erőszakra.

Ebben a helyzetben az iráni válogatott természetesen már énekelte a himnuszt a második meccs kezdetén. Eközben a Forradalmi Gárda több száz iráni szurkolónak álcázott embert szállított Katarba, hogy úgy tűnjön, mintha az irániak szabadon buzdíthatják a csapatot (és támogatják a rendszert) a stadionokban.

Az iráni válogatott szövetségi kapitánya az ismert portugál edző, Carlos Queiroz, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy a játékosok demonstrálhatnak, de csak a FIFA engedte kereteken belül. Miután aForradalmi Gárda megfenyegette a játékosokat, a hírek szerint az edzővel is elbeszélgettek külön, de ennek tartalmáról semmit sem tudni.

Az iráni játékosok nem járhatnak ki egyedül a szállásról, és senkivel sem állhatnak szóba. Irán a harmadik csoportmeccsét az Egyesült Államok ellen játssza, erre az alkalomra több ezerre fogják növelni a megfelelően kiképzett álszurkolók számát.