Kinevezték az új cseh kormányt

Kinevezték az új cseh kormányt

Petr Fiala (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cseh elnök, Milos Zeman, vidéki elnöki rezidenciáján pénteken kinevezte az új cseh kormány tagjait – adta hírül az MTI. 

A Petr Fiala vezette ötpárti koalíciós kormányban a Polgári Demokratikus Párt (ODS) öt miniszterrel, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) hárommal, a TOP 09 Párt kettő, a Polgármesterek és Függetlenek Pártja (STAN) négy, a Kalózpárt pedig három miniszterrel vesz részt. Az új kormánynak három női tagja van. 

Az új kabinet egyik első feladata lesz, hogy a december 25-én lejáró szükségállapotról döntsön. Petr Fiala a sajtónak úgy nyilatkozott, nem fogják kérni annak meghosszabbítását a képviselőháztól. „Figyelni fogjuk a helyzetet, s ha kedvezőtlenül alakulna, akkor azonnal reagálunk” – fűzte hozzá.

Milos Zeman felhívta Fiala figyelmét, hogy a legfontosabb előttük álló problémák a koronavírus-járvány, az energiaválság és a jövő évi állami költségvetés, amelyet még nem fogadtak el. Az új kormány az egyik első és legfontosabb feladatának azt jelölte meg, hogy 300 milliárd korona alá csökkentse az elődje, az Andrej Babis vezette kormány által a jövő évre tervezett 377 milliárd koronás költségvetési hiányt. 

A koalíciós szerződésben kormánypártok többek között az évek óta húzódó nyugdíjreform megvalósítását ígérik, illetve a GDP két százalékára akarják növelni a védelmi kiadásokat. Szeretnék továbbá felújítani a Václav Havel volt államfő nevével fémjelzett külpolitikát, amely a gazdasági témák mellett prioritásként kezeli a demokrácia támogatását, az emberi jogokat, valamint a polgári társadalmat.