Kirúgták azokat az indiai katonákat, akik véletlenül lőttek ki egy rakétát Pakisztánra

Kirúgták azokat az indiai katonákat, akik véletlenül lőttek ki egy rakétát Pakisztánra

Brahmos rakéta indítása (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A indiai légierő bejelentette, hogy elbocsátották azt a három tisztet, akik még márciusban véletlenül kilőttek egy Brahmos típusú rakétát Pakisztánra. India és Pakisztán a brit gyarmati uralomból való felszabadulás óta ellenséges viszonyban vannak, és mindetten atomhatalmak.

A márciusi incidenst azonban nyugodtan kezelték, minthogy a rakéták nem követeltek áldozatokat. India és Pakisztán az elmúlt évtizedekben már három háborút vívtak egymással, és Kasmír területén rendszeresek az összetűzések.

A Brahmos rakétákat India és Oroszország közösen fejlesztették ki, és nukleáris robbanófej szállítására is alkalmasak. India jelentősen függ az orosz haditechnikától, ezért sem ítélte el az orszszág az oroszok Ukrajnai agresszióját. A március 9-i véletlen rakétaindítás súlyos kérdéseket vet fel az indiai atomarzenál biztonságos kezelését illetően.