Kiújultak a harcok Szudánban, lángokban áll a főváros

Kiújultak a harcok Szudánban, lángokban áll a főváros

Tûzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én. (MTI/EPA/STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét kiújultak a harcok Szudán fővárosában, Kartúmban – írja az AFP-re hivatkozva az MTI. A lövöldözések során több ismert épület is kigyulladt a városközpontban.

Kigyulladt Kartúm városközpontjának több nevezetes épülete vasárnap a kormányerők és a lázadó milícia között kiújult harcokban. Az AFP francia hírügynökség által hitelesített, a közöségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint lángokban állt a város számos látványossága, köztük a híres Greater Nile Petroleum Oil Company Tower kúp alakú toronyháza is.

A szudáni főváros lakói szerint szombaton törtek ki újabb heves összecsapások a harcoló felek között. Mint mondták, a hadsereg tüzérségi támadást indított a milicisták Majo városrészben található támaszpontjai ellen, míg utóbbiak ellentámadást intéztek a hadsereg főhadiszállása ellen.

Szudánban április közepén tört ki fegyveres konfliktus Abdel Fattáh al-Burhán szudáni vezető és az egykori alelnöke, Mohamed Hamdan Dagalo vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között. Szudánban a konfliktus kezdete óta 5,2 millió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából, és az Armed Conflicts Location and Event Data Project nevű civilszervezet óvatos becslése szerint eddig legalább 7500-an vesztették életüket.

Címkék: tűz, Szudán, Kartúm