Kormányinfó finn módra: gyermekek kérdezhettek az interaktív sajtótájékoztatón

Kormányinfó finn módra: gyermekek kérdezhettek az interaktív sajtótájékoztatón

Korányinfó Finnországban (Fotó: Facebook/Finnország budapesti nagykövetségének hivatalos oldala.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

7-12 éves gyermekek kérdezhették a kormányfőt és a minisztereket egy minapi online kormányzati sajtótájékoztatón – Finnországban. A skandináv állam budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán megjelent információ szerint Sanna Marin kormányfő mellett Li Andersson oktatási miniszter, valamint Hanna Kosonen tudományos- és kulturális miniszter tájékoztatta a gyermekeket.

A csatolt kép tanúsága szerint ráadásul az ottani kormányinfót valóban sikerült interakívvá tenni korunk techniaki vívmányainak – internet, okoskészülékek és valamilyen videóhívásra alkalmas szoftver – kihasználásával, hiszen a gyerekek élőben tehették fel kérdéseiket. A beszámoló szerint gyermekeket többek között az érdekelte, mikor mehetnek újra iskolába, mi lesz az évzáróval, milyen a vírushelyzet Finnországban és, hogy mit lehet majd csinálni a nyári szünetben.

Embassy of Finland in Budapest

A mai finn kormányinfó történelmi volt: most első ízben 7-12 éves gy... ermekek kérdezhették a kormány tagjait. A gyermekeket többek között az érdekelte, mikor mehetnek újra iskolába, mi lesz az évzáróval, milyen a vírushelyzet Finnországban és, hogy mit lehet majd csinálni a nyári szünetben.

Persze meglehet, hogy olcsó politikai kampányfogásról van szó, a tájékoztatás ugyanis nem szól arról, hogyan választották ki a kérdezőket. Így meglehet, hogy megbízható pártkáderek gondosan betanított gyermekeit használták biodíszletnek a finn kormány propagandafogásához.

A koronavírus-járvány terjedésével Magyarország Kormánya is onlineosította sajtótájékozatóit, ám ebben sem követjük a hanyatló Nyugat (Észak) példáját, ehelyett sikerült kidolgozni az illiberális modellt: a naponta tájékoztató operatív törzstől az újságírók szabadon kérdezhetnek emailben, ám a kormányzati kommunikációs felelősök – Kovács Zoltán államtitkárral az élen – gondoskodnak arról, hogy a vírusnak szurkoló ellenség rossz indulatú kérdései el se hangozhassanak, ezzel is elejét véve annak, hogy az emberek a kérdésekben foglalt álhíreknek felüljenek.

"A napi operatív törzs sajtótájékoztatója előtti felkészülés Müller Cecília országos tiszti főorvos asszonnyal" (Fotó és képalá: Kovács Zoltán hivatalos Facebook-oldala)

Így csak a legfontosabb kérdéseket olvassa fel Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs szóvivője Müller Cecília tiszti főorvosnak és a program aktuális szereplőinek, akik aztán többé-kevésbé előadják a tollbamondott választ. A Szenktirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely tartotta kormányinfókon is hasonló a koreográfia – előre küldött kérdéseket olvassák fel – azzal a különbséggel, hogy nincs olyan szigorú rosta, ott általában lapunk kérdései is elhangozhatnak.