Leállították az egyik ausztrál vakcina tesztelését, mert bezavart a HIV tesztelésébe

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Queenslandi Egyetem három másik ausztrál projekttel együtt fejlesztett egy koronavírus-vakcinát, amelynek fázis I-es tesztjeit most leállították. Az ok nem az, hogy a készítmény ne lett volna biztonságos, hanem az, hogy a beoltott személyek fals pozitív eredményt produkáltak a HIV-teszteken.

A fals pozitív azt jelenti, hogy bár nem HIV-fertőzöttek, az oltásban lévő fehérjék keresztreagáltak a HIV-teszt reagenseivel, és úgy tűnt, mintha az oltottak HIV-pozitívak lettek volna. Vagyis nem lesznek később AIDS-esek, nincs bennük a HIV-vírus, de az oltás hibás teszteredményeket produkál.

Maga a vakcina egyébként biztonságosnak tűnt a beoltott 250 emberen, de a hatóságok és maguk a kutatók is úgy döntöttek, hogy ezt a készítményt elengedik. Ha ugyanis tömegesen kezdenék alkalmazni, az ellehetetlenítené az ausztrál HIV-szűrést, hiszen senkiről se lehetne tudni, hogy tényleg HIV-pozitív, vagy csak az oltás okoz téves eredményt.

Ausztrália több mint 70 millió adagot vásárolt az AstraZeneca és a Novovax által fejlesztett oltásból, most ezt a számot felemelik.

(CNN)