Lemondott a francia kormány

Lemondott a francia kormány

Emmanuel Macron francia elnök védőmaszkot visel a koronavírus-járvány miatt felállított katonai tábori kórházban tett látogatása során az elzászi Mulhouseban 2020. március 25-én, tíz nappal a kijárási korlátozások bevezetése után. Macron azért látogatott a városba, hogy kifejezze szolidaritását az egészségügyi dolgozók és a teljes keleti régió iránt (Fotó: MTI/EPA pool/Cugnot Mathieu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány – jelentette be pénteken a francia elnöki hivatal Párizsban.

A bejelentés nem váratlan, miután Emmanuel Macron kormányátalakításra készült, hogy új lendületet adhasson elnöksége utolsó két évének. Azt egyelőre nem tudni, hogy újra Philippe-et nevezi ki kormányfőnek, vagy új miniszterelnököt választ. Édouard Philippe az új kormány hivatalba lépéséig ügyvivő miniszterelnökként a posztján marad.

A Le Figaro korábbi információi szerint Emmanuel Macron egy videokonferencián már lehetőségként említette lemondását, hogy aztán az előre hozott választásokon újra hatalomra jusson. Macron akkor arról beszélt, ezt a döntést heteken, hónapokon belül meghozhatja, ezzel kierőszakolva egy előre hozott választást. A stratégia azon alapszik, hogy egy lépéssel a vetélytársai elé kerülne. Azt mondta, biztos az újraválasztásában, mert jelenleg egyszerűen nincsen ellenfele.

Ugyanakkor Emmanuel Macron megválasztása óta sokat vesztett a népszerűségéből, részben a sárgamellényesek tüntetéssorozata, részben a járvány elleni, sokak által elégtelennek tartott védekezés miatt.

Frissítés:

Néhány órával az után, hogy lemondott az Édouard Philippe vezette kabinet, Jean Castext bízta meg pénteken Emmanuel Macron államfő az új kormány megalakításával – közölte az elnöki hivatal Párizsban, amelyet az MTI idéz.

A nagyközönség számára ismeretlen, 55 éves, jobboldali politikus 2020 áprilisa óta a koronavírus-járvány miatt kihirdetett általános karantén fokozatos feloldásáért felelős kormánymegbízott volt.  
Jean Castex korábban, Nicolas Sarkozy államfősége (2007-2012) idején az elnöki hivatal helyettes vezetője volt, majd a nagy franciaországi sporteseményeket, köztük a 2024-es párizsi olimpiai játékokat előkészítő tárcaközi bizottságot vezette,  2008 óta a spanyol határ közelében található Prades polgármestere, ahol vasárnap a szavazatok 75,72 százalékával választották újra.