Lemondott a portugál miniszterelnök, miután házkutatást tartottak nála

Lemondott a portugál miniszterelnök, miután házkutatást tartottak nála

António Costa portugál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Lisszabonban 2023. november 7-én, amelyen bejelentette lemondását. (MTI/AP/Ana Brigida)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott posztjáról kedden António Costa, Portugália miniszterelnöke, nem sokkal azután, hogy a rendőrség korrupciós nyomozás keretében razziát tartott a lakóhelyén – írja a Politico, a hírt a Portfólió vette észre. 

A rendőrök házkutatást végezte Costa rezidenciáján, és őrizetbe vették hivatalvezetőjét, Vítor Escáriát. Az Euronews azt írja, a portugál ügyészség már be is jelentette, hogy nyomozást folytat Costával, valamint kabinetjének több tagjával szemben hamisítás, aktív és passzív korrupció valamint befolyással üzérkedés gyanúja miatt. A nyomozás az ország északi részén zajló lítium-kitermelési tervekkel és egy Sinesben megvalósuló zöld hidrogén megaprojekttel áll összefüggésben, ugyanis Costa szocialista kormánya lelkesen támogatta a lítium kitermelésére irányuló terveket Portugáliában, az EU kritikus nyersanyagok biztosítására irányuló szélesebb körű törekvésének részeként. 

Costa a döntését az állami televízióban közvetített beszédében jelentette be, miután egyeztetett Marcelo Rebelo de Sousa államfővel. A miniszterelnök kijelentette, hogy lelkiismerete tiszta.

António Costa 2015 óta vezeti Portugáliát, aki akkoriban egy baloldali pártok által támogatott, kisebbségi kormányt vezetett. A turizmus felpörgetésével húzta ki országát egy évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetből, nem utolsósorban ennek is köszönhette, hogy 2019-ben újraválasztották, majd megnyerte a 2022-ben tartott előre hozott választásokat is, amikor a pártja váratlanul abszolút többséget szerzett a portugál parlamentben – számol be a Hvg.hu. A győzelem mértéke ellenére az új Costa-kormány működését már lépésről lépésre botrányok kísérték, az elmúlt másfél évben kormányából több mint egy tucatnyian kényszerültek távozni, különböző okokból kifolyólag.