Lengyelország teljesítette Brüsszel elvárását

Lengyelország teljesítette Brüsszel elvárását

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mateusz Morawiecki, lengyel elnök egy interjúban arról beszélt, a kormány eleget tett Brüsszel kérésének, megszüntette a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamaráját, ennél többet pedig nem tesznek a helyreállítási alap megszerzése érdekében - írja a Financial Times után a 444.hu

A Bizottság kérése a fegyelmi kamara megszüntetésén kívül az volt, hogy kerüljön sor a bírói fegyelem megreformálására és a jogtalanul elbocsátott bírák újbóli alkalmazására. 

„Nagyon nagy jóindulatról tettünk tanúbizonyságot, megváltoztattuk a jogalkotási rendszerünket, és megszüntettük a fegyelmi kamarát. Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a járványügyi támogatást, akkor majd megoldjuk anélkül” – nyilatkozta Morawiecki.

Az Európai Bíróság tavaly júliusban úgy látta, a lengyel igazságügyi reform keretében 4 éve megalakított, az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokkal foglalkozó fegyelmi kamara nem felel meg a pártatlansági és függetlenségi garanciáknak. A bizottság tavaly ősszel szankciókat kezdeményezett amiatt, hogy Varsó nem hajtja végre a bíróság döntését a kamara felfüggesztéséről.

A helyreállítási terv kapcsán Varsó 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsönt vár Brüsszelből.