Ma temetik George Floydot

Ma temetik George Floydot

Rendőrségi akció George Floyddal szemben. A beszámolók szerint a 46 éves férfi egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A texasi Houstonban kedden délelőtt búcsúztatják el, majd helyezik örök nyugalomra a rendőri erőszak áldozataként Minneapolisban meghalt afroamerikai George Floydot.írja a 24.hu.

Floyd Észak-Karolinában született, Houstonban nőtt fel, és csak 2014-ben költözött az északi Minnesota államban lévő Minneapolisba, hogy munkát találjon.

Búcsúztatása helyi idő szerint kedden délelőtt 11 órakor kezdődik. Többen is beszédet mondanak, a fő búcsúbeszédet – csakúgy, mint a minneapolisi emlékünnepségen – Al Sharpton afroamerikai polgárjogi aktivista fogja elmondani.

Floyd koporsóját hétfőn délután ravatalozták fel a The Fountain of Praise templomban, és több ezren lerótták kegyeletüket előtte. Tiszteletének kifejezésére megjelent a balesete miatt kerekesszékbe kényszerült Greg Abbott, Texas állam republikánus kormányzója is. A templom előtt várakozó újságíróknak a kormányzó elmondta, hogy a rendőrségi reformról szóló törvényhozási vitákba szeretné bevonni Floyd családtagjait is.

A 46 éves George Floydot május 25-én négy rendőr igazoltatta, az úttestre szorították, megbilincselték, s az egyik rendőr, Derek Chauvin a nyakára térdelt. Csaknem kilenc percig térdelt rajta, miközben a férfi levegőért könyörgött, és az édesanyját szólongatta. A halottkém jelentése szerint már az ötödik percben belehalt a kínzásba.