Magyar paralimpikon lehet Románia új sportminisztere

Magyar paralimpikon lehet Románia új sportminisztere

Fotó: Eduard Novak hivatalos Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

news.ro információi szerint Romániai következő ifjúsági- és sportminisztere egy székelyföldi magyar sportoló, Novák Károly Eduárd lehet. Az ország egyetlen paralimpiai aranyérmes sportolóját a koalíciós megállapodás szerint az RMDSZ jelölheti a magas tisztségbe.

A 44 éves csíkszeredai sportoló a saját Facebook-oldalán tegnap este azt írta román és magyar nyelven: „megtiszteltetésnek érzem, hogy sportminiszternek javasolt az RMDSZ és egyben köszönöm a bizalmat. Örülök, hogy az összes eddig elért eredményem és erőfeszítésem, úgy mint sportoló, vagy épp előadó, avagy a Román Kerékpáros Szövetség elnöke ehhez az ajánláshoz vezetett. Tudatában vagyok ezzel a tisztséggel járó feladatoknak, a kihívásokkal amiket ez magával hoz, de meggyőződésem, hogy egy megfelelő csapattal nagyszerű dolgokat tudunk tenni a román sportért, a tehetséggel rendelkező fiatalokért és a mi bajnokainkért.”

https://www.facebook.com/EduardCarolNovak

A sportoló így folytatja: „A sport szerepe a mi életünkben, mindannyiunkéban alapvető dolog, nem hiszem, hogy ezt bárki is cáfolná. Stabilitást szeretnék hozni, egy olyan irányt kitűzni, amely pozitívan hat a román sportra. A növekedés kulcsfontosságú és minden sportágban érezhető kell legyen. Szükséges, hogy olyan szinten tisztában legyünk a ,,fairplay" fogalmával, mint még soha, elismerjük a bajnokainkat, támogassuk a tehetségeket és minél messzébb juttassuk a román sportot a nagyvilágban.”

A sportoló professzionális szinten gyorskorcsolyázott, ifiként román bajnokságot is nyert, ám 1996-ban egy autóbaleset következtében amputálni kellett a jobb lábát. Ekkor váltott a parasportra. 2012-ben, a londoni paralimpián nyert aranyat román színekben kerékpáron, de nyert Európa- és világbajnokságot, sőt még egészséges sportolók között is végzett dobogós helyen Romániában. 2013 óta a Román Kerékpáros Szövetség elnöke, és van egy kerékpárcsapat is Novak Cycling Academy néven.