Már a különutas Svédországban is komoly korlátozásokat fontolgatnak

Már a különutas Svédországban is komoly korlátozásokat fontolgatnak

Egészségügyi dolgozók tömeges koronavírus elleni oltásra készítik elő a stockholmi városháza Kék csarnokát 2021. február 21-én. A Kék csarnok a Nobel-díjak nyerteseinek tiszteletére adott díszvacsorák helyszíne. MTI/EPA/Jonas Ekströmer

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Stefan Lofven, Svédország miniszterelnöke szerint nagy a kockázata a koronavírus-fertőzések megugrásának, ami az ország első részleges lezárásához vezethet – számol be a Bloomberg híréről a Portfólió. A miniszterelnök egy stockholmi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy „ismét növekszik az új esetek száma, új intézkedéseket kell hoznunk”. Mint hozzátette, ha romlani fog a helyzet, akkor a kormány felkészült egy esetleg lezárás bevezetésére Svédország egyes területein. Reméli azonban, hogy erre nem lesz szükség.

Svédország korábban elismerte, hogy a koronavírus-járványhoz való laza hozzáállása jóval magasabb  halálozási rátához vezetett, mint a többi skandináv országban. Így például Európában Izland után Norvégiában a második legalacsonyabb a 100 ezer lakosra jutó koronavírus-fertőzöttek száma az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint. Az 5,4 milliós országban a vírus csütörtökig 69 489 embert fertőzött meg, és a Covid-19-betegségbe 620-an haltak bele. 

A svéd kormány ezért változtatott a járványkezelésén, a múlt hónapban fogadták el azt a jogszabályt, amely lezárásokra is lehetőséget ad. 

Az elmúlt héten Stockholmban már 27 százalékkal nőtt az új fertőzések száma, és a halálozások száma is újra emelkedésnek indult. Emiatt a boltokban és az edzőtermekben létszámkorlátot vezetnek be, március 1-jétől este fél 9 után nem lehetnek nyitva az éttermek, és az iskolák bezárására is szükség lehet, ha a fertőzési arány tovább növekszik.

A 10 milliós Svédországban a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 nevű vírus 647 470 embert fertőzött meg, és 12 793 halálos áldozata van a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.