Gazdák tömegei tüntetnek több ezer mezőgazdasági géppel Németországban

Gazdák tömegei tüntetnek több ezer mezőgazdasági géppel Németországban

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák haladnak traktorjaikkal az A65-ös úton Neustadt an der Weinstrasse közelében 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer különféle mezőgazdasági járművel, így például traktorokkal tüntetnek a német a gazdák a kormány tervezett megszorításai miatt. Volt, ahol húsz kilométeres konvoj indult el, ami miatt le is kellett zárni egy autópályát.

Címlapon számol be szinte a teljes német sajtó a Német Gazdaszövetség (DBV) által szervezett, és egy héten át tartó tüntetéssorozatról. Az érdekvédők a kormány azon terve ellen tiltakoznak, amellyel jelentősen csökkentenék az ágazatban dolgozók kedvezményeit. Az Olaf Scholz vezette kabinet elképzelése szerint a mezőgazdasági munkagépekhez használt gázolaj adókedvezményének, illetve a gépjárműadó-mentességének kivezetésével tömnék be a költségvetésen tátongó 17 milliárd eurós lyukat.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung híre szerint a vártnál sokkal több, mintegy 1500 gazda ült traktorja, illetve más mezőgazdasági járműve vezetőfülkéjébe, és parkolt le Wiesbadenben, szinte teljesen megbénítva Hessen tartomány fővárosának közlekedését. Rheinhessenben az A63-as autópályán több mint ezer járműből álló, mintegy 20 kilométer hosszúságú konvoj indult Mainz felé, ezért a rendőrség elővigyázatossági okokból lezárta az autópályát. A német belügyminisztérium közlése szerint csak Baden-Württembergben elképesztő mennyiségű, több mint 270 tiltakozó akcióra kerül sor, amelyekben a becslések szerint várhatóan 17 000 jármű vesz részt. Berlinben szintén sok gazda tiltakozott: 680 jármű gyűlt össze a Brandenburgi kapunál, köztük traktorok, személygépkocsik, teherautók, kisteherautók. A Bundestagtól nem messze elmondott beszédében Reinhard Jung, a „Szabad Gazdák” nevű lobbicsoport tagja az agrárpolitika megváltoztatására szólította fel a kormányt.

A kabinet már a múlt héten érezte a bajt, és kicsit hátrébb lépett. Közölte, hogy mégsem vonják vissza a mezőgazdasági járművek adómentességét, az üzemanyag-kedvezményeket pedig fokozatosan, 2026-ig törlik majd el. A DBV azonban nem engedett, a megszorítások azonnali és teljes visszavonását követelik, ezért is szervezték az egész héten tartandó tüntetéssorozatot. A kormány a tüntetések kapcsán közben arra figyelmeztetett, hogy szélsőjobboldali és egyéb csoportosulások is beszivároghatnak a tüntetők közé, illetve saját javukra fordíthatják a tiltakozásokat. Joachim Rukwied, a DBV elnöke ennek kapcsán nyomatékosította, hogy mindent megtesznek ennek elkerülése érdekében.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy nemcsak a gazdákkal, hanem a vasutasokkal is meggyűlt a kormány baja. A német vasutas-szakszervezet (GDL) ugyanis szerda hajnali 2 órától péntek este 6 óráig tartó sztrájkot hirdetett, miután nem tudtak megegyezni a bérekről a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn vezetésével.

Címkék: Németország, gazdák