Megint elítélték Aung Szan Szu Kjit

Megint elítélték Aung Szan Szu Kjit

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsost a Karmelita kolostor előtt 2019. június 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mianmari junta katonai bíróséga újból elítélte az ország demokratikusan megválasztott majd puccsal megbuktatott, és házi őrizetbe helyezett vezetőjét,  Aung Szan Szu Kjit. Szu Kjit korábban egy másik ügyben már hat évre ítélték. Korábban már sok időt élt rabosodva, mivel a junta a legfőbb ellenségét látja benne.

A jelenlegi koncepciós perben állítólagos korrupciós vádak egész sorát hozták fel ellene, és a tegnapi „tárgyaláson”, ami a nyilvánosság kizárásával zajlik, 11 vádpontban máris bűnösnek nyilvánították, számol be a Reuters.

Szu Kji Nobel-békedíjas, és öt évig irányíthatta Mianmart, amíg tavaly puccsal meg nem fosztották hatalmától. Legalább 18 korrupciós ügyben indítottak ellene „vizsgálatot”, ezek összesített büntetési tétele 190 év is lehet. A bíró néhány perccel azután ismertette az ítéletet, hogy a vádakat felolvasták. Szu Kjit ismeretlen helyen tartják fogva, és nem egyértelmű, hogy itt kell maradnia az ítélet után is, vagy átszállítják egy börtönbe.

Az egyik vádpont szerint például Szu Kji 11,4 kilogramm aranyat vett át megvesztegetésképpen.