Millió tonnányi fukusimai vizet öntenek az óceánba

Millió tonnányi fukusimai vizet öntenek az óceánba

A fukusimai atomerőmű a baleset idején (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Japán millió tonnányi fukusimai vizet tervez az óceánba önteni, derült ki a brit The Guardian cikkéből. A döntést többen vitatják, tartva tőle, hogy veszélyes anyagok kerülhetnek ki a tizenkét évvel ezelőtt katasztrófa sújtotta nukleáris létesítményből. A Fukusima Daiichi Atomerőművet a 2011. március 11-ei földrengés, illetve cunami miatt érték károsodások, az erőműből nagy mennyiségű radioaktív anyag jutott ki több tíz kilométeres távolságban. Négy reaktorblokk is szerkezetileg károsodott, a balesetet végül a legsúlyosabb, hetes kategóriába sorolták be.

A történtek után világszerte felerősödtek az atomenergia-kritikus hangok, ami nálunk összekapcsolódott Paks bővítésének tervével is. Az LMP 2011-es, a baleset utáni kerekasztalján az Energiaklub projektvezetője, Perger András egyenesen úgy vélte, húszévente törvényszerűen lesz egy nagy baleset az atomerőművekben. A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének munkatársa, Csom Gyula viszont arról beszélt, hogy a pánikhangulat lecseng majd, a japán tragédia tanulságai pedig beépülnek az új erőművek tervezésébe. A tavaly kirobbant orosz-ukrán háború után többször is aggodalomra adtak már okot az erőművek környéki, így Csernobil melletti harcok, területfoglalások. Az energiaválság nyomán többen is arról beszélnek ismét, hogy gyorsuló ütemben kell átállni a megújuló energiákra, mások szerint viszont a jelenlegi helyzet is mutatja, hogy rövid távon nincs életképes alternatívája az atomnak. Ráadásul eközben utóbbi is felkerült a zöldenergia-források listájára.

A japán döntést most a helyi halászközösségek, illetve a térség országai is dühösen fogadják, tartva attól, hogy az állítással szemben mégsem sikerült eltávolítani a vízből a radioaktív anyagok jó részét. De sokan félnek attól is, hogy már nagyon kis mennyiség is súlyos problémákat idézhet elő. Az ázsiai ország szerint a víz kibocsátása tavasszal vagy nyáron kezdődhet meg. A japán hatóságok szerint a lépés nem fog kockázatot jelenteni sem az emberi egészségre, sem a tengeri élővilágra, helyi halászok viszont attól félnek, hogy a megélhetésük is veszélybe kerülhet. A fukusimai vizet jelenleg több mint ezer tartályban tárolják, ezeket el kell távolítani ahhoz, hogy az erőművet le lehessen szerelni. Utóbbi folyamat aztán harminc-negyven éven keresztül is eltarthat. Japán egy alagúton keresztül tervezi az állítólag megtisztított vizet a Csendes-óceánba ereszteni.

A Tokyo Electric Power (Tepco) elmondása szerint vízkezelési technikája, az Alps képes minden radioaktív anyagot eltávolítani a vízből, leszámítva a tríciumot (a hidrogén radioaktív izotópját), ami állítása szerint kis mennyiségben viszont nem jelent kockázatot. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az atomerőművek világszerte hasonló eljárást alkalmaznak az alacsony koncentrációban tríciumot és más radionuklidokat tartalmazó víz kezelésére. Dél-Korea és Kína így is aggódik a várható kibocsátás miatt, a Csendes-óceáni Fórum pedig szintén a döntéssel kapcsolatos aggályainak adott hangot. A fórum főtitkára, Henry Puna a The Guardiannek arról írt, hogy minden ilyen lépést el kellene halasztani addig, amíg a nemzetközi közösség meg nem bizonyosodik a kieresztés biztonságosságáról. Dél-Korea, amely még mindig nem oldotta fel a fukusimai tengeri herkentyűk halászására és fogyasztására vonatkozó tilalmat, úgy látja, a tervezett lépés komoly fenyegetést jelent a tengeri élővilágra. Japán viszont azt mondja, a helyi halászok, akik féltik a megélhetésüket, bármiféle probléma esetén egy új, ötvenmilliárd jen (385 millió dollár) értékű alaphoz férhetnének majd hozzá.