Montenegróban a szerb ortodox egyháznak kedvezően módosították az egyházügyi törvényt

Montenegróban a szerb ortodox egyháznak kedvezően módosították az egyházügyi törvényt

A 2010. január 22-én készült és 2020. október 30-án közreadott képen Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox püspök istentiszteletet tart egy belgrádi templomban. Radovic 2020. október 30-án, 82 éves korában belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe. MTI/AP/Darko Vojinovic

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A montenegrói parlament keddre virradóra elfogadta az új kormány által módosított egyházügyi törvényt. Az egy éve elfogadott jogszabály miatt hónapokig az utcára vonulva tiltakoztak a szerb ortodox hívők.

A jogszabályból - amelyre 41 kormánypárti képviselő szavazott a 81 tagú törvényhozásban - kikerült az a cikkely, amely kimondta: azok az egyházi ingatlanok, amelyek a kulturális örökség részét képezik, valamint Montenegró állam tulajdonában voltak, mielőtt az 1918-ban csatlakozott volna a Jugoszláv Királysághoz, és később nem megfelelő jogi úton kerültek valamely vallási közösséghez, újra az állam tulajdonát képezik.

A szerb ortodox egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetett volna el a törvény miatt, ha nem módosítják. Úgy vélték: a korábbi, Nyugat-barát montenegrói kormány így akarta háttérbe szorítani a szerb egyházat, és rátenni a kezét a vagyonára.

Közben nyár végén Montenegróban parlamenti választást tartottak. Ennek eredményeképpen a korábban három évtizedig kormányzó pártok kiszorultak a hatalomból, és néhány hónapja szerbbarát pártok vezetik az Adria-parti államot.

Zdravko Krivokapic kormányfő a törvénymódosítás elfogadása után elmondta: egy év után kijavították azt az igazságtalanságot, amely elsősorban az ortodox egyházat sújtotta. Most minden egyházi közösség - kivétel nélkül - egyenlő a törvény előtt - húzta alá.

A 620 ezres Montenegró lakosságának háromnegyede a szerb ortodox egyház hívének vallja magát, miközben az ország lakosságának csupán harmada szerb. (MTI)