Műholdképeken is látszanak a sebtében kiásott sírok Iránban

Műholdképeken is látszanak a sebtében kiásott sírok Iránban

Az újkoronavírus-járvány terjedésének megakadályozára fertőtlenítenek egy észak-teheráni bazárt 2020. március 6-án (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Norúzi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A síita országban kezdetben letagadták a vírus jelenlétét, aztán az amerikaiakra fogták, majd megbetegedtek kormánytagok is. A bevallott adat (10 000 feletti esetszám, 429 elhunyt) minden valószínűség szerint távol áll a valóságtól, mivel az iráni kormány el akarja titkolni a veszély valódi mértékét.

Mindössze két nappal azután, hogy hivatalosan is bejelentették az első fertőzéseket, azaz február 21-én készített műholdas felvételeket az ország egyik vallási központjának temetőjéről egy amerikai cég. A Washinton Post által közölt cikk szerint a Teherántól 80 kilométerre délre fekvő Qom városában, ami egy síita vallási központ és az iráni járvány epicentruma is egyben, elkezdtek sírhelyeket kiásni, és egyre újabb és újabb részeket ástak ki hozzá, ahogy a vírus egyre jobban elterjedt a teokratikus országban.

Március 1-re (az akkori műholdkép szerint) már két árkot ástak ki, összesen közel 100 méter hosszan. A felvételeket a Maxar Technologies nevű coloradói cég adta át a Washington Postnak. A képeken jól látszik az is, hogy a sebtiben elhantoltak sírhelyeit égetett mésszel fertőtlenítették. Az iráni hatóságok korábban beismerték, hogy a koronavírus áldozatainak temetéseinél meszet használnak.

A 83 milliós Iránban az alelnök, az egészségügyi miniszter helyettese, több parlamenti képviselő, illetve az ajatollah főtanácsadója is megfertőződött, utóbbi meg is halt. Az 1,2 milliós Qom városában a hivatalos jelentések szerint 846 fertőzött személy van, ám az internetre kikerült videók, beszámolók, illetve felvételek alapján ez a szám a valóságban jóval magasabb lehet.

A Washington Post forrásai szerint legalább 80 főt temettek a temető egy bizonyos részébe már akkor, amikor a hivatalos adat még csak 34 fő volt.

A CNN előző heti cikke szerint is Qom városában a halottasház előtt tucatnál is több feketébe csavart holttest feküdt a földön. A síita hagyomány szerint az elhunytakat rituálisan meg kéne tisztítani a temetés előtt, ám úgy tűnik, a koronavírus jelentette veszély ezt a hagyományt is felülírta, ahogy a közös imádságok is elmaradtak a mecsetekben, ahogy bezárták az iskolákat, egyetemeket, lemondták a koncerteket és sporteseményeket.

Irán még így is, a beismert adatok szerint is Kína után a második legnagyobb betegségszámmal rendelkezik jelenleg a világon. A vírustól való félelem annyira erős, hogy miután elterjedt, hogy az alkohol megöli a vírust, 36-an alkoholmérgezésben veszítették életüket. Ők feltehetően metil-alkoholt ittak.

Hogy pontosan hány eset lehet, nem ismert, de a The Atlantic magazin által hivatkozott becslések legalább 586 ezerre teszik a 83 milliós országban.