Netanjahu megint megúszta a korrupciós nyomozást

Netanjahu megint megúszta a korrupciós nyomozást

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy Likud párti találkozóra siet a parlament feloszlatása után (Fotó: Reuters/Ronen Zvulun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész nem indít nyomozást Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen gyanús részvényügyletei és a tengeralattjárók közbeszerzési ügyében – jelentette az izraeli média csütörtök este. Benjámin Netanjahu és unokatestvére, Nathan Milikowsky amerikai milliomos pénzügyi kapcsolatai okozták a gyanút, ugyanis feltűnően magas hasznot hoztak Netanjahunak a Milikowsky révén megvásárolt, majd eladott részvények.

Mandelblit azt nyilatkozta, hogy bizonyítékok hiánya miatt nem indíttatja meg a Netanjahu elleni bűnügyi nyomozást. A kormányfő jelenleg három másik korrupciós ügy miatt áll bírósági eljárás előtt, csalással, közhivatallal visszaéléssel és megvesztegetéssel vádolják. Januárban kezdődik az ügyének tárgyalása, s tagadja bűnösségét. Mandelblit közleménye szerint Netanjahu 2007-ben 600 ezer dollár értékben vásárolt részvényeket az unokatestvére, Nathan Milikowsky tulajdonában lévő vállalkozástól, majd 2010-ben 4,3 millió dollárért, 700 százalékos nyereséggel adta el azokat, vissza az unokatestvérének.

Ez a cég beszállítója volt a Thyssenkrupp nevű német vállalatnak, amelytől Izrael több tengeralattjárót, valamint hadihajókat is vásárolt, a gyanú szerint korrupt katonai közbeszerzésekkel. Az azóta leköszönt Sáj Nicán ügyész és az ügyészség a rendőrség javaslatai alapján tavaly decemberben döntött arról, hogy bíróság elé állítják a helyi sajtóban háromezres aktaként elhíresült, főként tengeralattjárók beszerzése miatt kirobbant korrupciós botrány szereplőit, amennyiben ügyészi meghallgatásukon nem tudják meggyőzni ennek ellenkezőjéről a vádhatóságot.

A vád megvesztegetés a hadsereg több vezetőjével és az üzletek lebonyolítóival szemben, s az érintettek között megtalálható Benjámin Netanjahu miniszterelnök unokatestvére, David Simrón is, akit pénzmosással vádolnak. A Minőségi kormányzásért nevű civil szervezet szerint Mandelblit döntése „a korrupció tisztára mosását” jelenti, és felszólította a lakosságot, hogy válaszként vonuljon az utcára. „Az ország történelmének legnagyobb korrupciós ügyét nem lehet tisztára mosni” – közölte a csoport. (MTI)